10 zdravih alternativa za zamenu hleba

Mnogo nutricionista preporučuje izbacivanje hleba iz naše ishrane, jer je njegova prekomerna konzumacija povezana sa različitim zdravstvenim rizicima.

Takođe, ako ste na dijeti sa malo ugljenih hidrata, ograničenje na dnevne obroke je verovatno u vašim prioritetima. Ali koji su najzdraviji izbori koje možete napraviti ako želite da smanjite količinu hleba? U nastavku ćete pronaći 10 alternativa koje bi vam mogle biti korisne.

Zelena salata i kupus

Zdrava verzija klasičnog hleba je povrće. Međutim, ako ipak želite da uživate u ukusnom sendviču, stručnjaci preporučuju da umesto hleba koristite zelenu salatu ili listove kupusa. Tako ćete ograničiti unos ugljenih hidrata iz ishrane, a istovremeno ćete ojačati organizam snažnom dozom vitamina A.

Patlidžan, pečurke i slatki krompir

Još jedna jednostavna alternativa hlebu u sendvičima je patlidžan. Ako još uvek niste ljubitelj ovog povrća, umesto okruglih lepinji možete koristiti pečurke ili slatki krompir koji ste prethodno lagano ispekli.

Hleb od karfiola

Bez brašna, šećera, glutena i svih onih sastojaka koji vas nadimaju i daju dodatnu težinu, hleb od karfiola može lako da zameni uobičajenu verziju i da prati vaša jela ili da napravite ukusne tostove ili lagane pljeskavice.

Kukuruzne tortilje

Osim što su zdrava zamena za običan hleb, kukuruzne tortilje su zdravija alternativa čak i tortiljama od belog brašna jer sadrže mnogo vlakana i manje masti i kalorija. Mogu ih konzumirati i ljudi sa netolerancijom na gluten.

Listovi pirinča

Ako sada tražite alternativu, onda možete pokušati da koristite listove pirinča. Iako ćete i ovde naći ugljene hidrate, pirinčani listovi su obično manje obrađeni od većine hlebova koje ćete naći na tržištu.

Nordijski tost sa mekinjama

Ovaj poseban izbor je veoma zdrav. Za mnoge stručnjake za ishranu, on je osnova zdrave ishrane, jer „nosi“ impresivno opterećenje vlaknima iz pšeničnih mekinja, koje često prelazi 47%. Ako tražite hrskavi tost sa najviše vlakana i najmanje ugljenih hidrata, nordijski tost sa mekinjama je najbolji izbor koji možete napraviti.

Pirinčane vafle

Niskokalorične, sa malo masti i šećera, sa malo ugljenih hidrata i bez glutena, pirinčane vafle su još jedna zdrava alternativa za one od vas koji žele da smanje hleb iz svoje dnevne ishrane. Uprkos gore navedenom, njihova ukupna nutritivna vrednost je prilično niska. Sadrže i veliku količinu soli, pa bi bilo dobro da proverite nalepnice o ishrani da li je so ispod 1,3 g na 100 g. Pored toga, imaju prilično visok glikemijski indeks, što znači da se brzo vare i naglo podižu nivo šećera u krvi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group