Zašto svaka žena jednom godišnje treba da uradi pregled dojki?

Da li ste nekad bili na mamografiji?

Poražavajuća je brojka sa kojom se svake godine suočavamo a koja nam govori koliko žena je obolelo od raka dojke. Naime, još je gore saznanje da postoji pregled koji na vreme može da otkrije ovu opaku bolest, a koji većina žena nikad nije uradila, ili nije uradila na vreme. Mamogram iliti mamografija je vrlo jednostavan, brz i učinkovit pregled za rano otkrivanje raka dojke.

Duboko ukorenjeno u našem narodu je izbegavanje odlaska kod lekara preventivno. Dakle, tek onda kada se pojave prvi simptomi određene bolesti, obično je kasno za efikasno lečenje. U tom pogledu pregledi poput mamografije su od ključne važnosti za zdravlje žena. Ukoliko znate da je u vašoj porodici postojala istorija oboljenja u vidu raka dojke, u tom ste vi više kandidat za ovaj pregled.

ŠTA PREDSTAVLJA MOMOGRAM?

Procedura koju nazivamo mamografija je pregled obe dojke uz pomoć rentgena, pri čemu se veoma detaljno detektuje postojanje ćelija raka. Dakle na osnovu ovog pregleda može se utvrditi da li pripadate rizičnoj grupi za ovu vrstu oboljenja.

POSTOJE DVA TIPA MAMOGRAMA:

Skrining – ova vrsta pregleda se koristi kod žena koje nemaju nikakve simptome koji bi mogli ukazati na prisustvo raka.

Dijagnostički – ova vrsta pregleda se primenjuje kod žena koje su primetile određene promene na svojim dojkama, kao i kod žena koje su ranije imale dijagnostifikovan rak dojke.

KADA JE POTREBNO URADITI MAMOGRAFSKI PREGLED?

Lekari preporučuju svim ženama nakon 35 godine života da na svake dve godine urade mamografski pregled ako u njihovoj porodici nije bilo slučajeva oboljenja od raka dojke. Svakako ako je u porodici bilo ovakvih oboljenja pregled treba da se uradi i ranije, a preporuka je da se radi jednom godišnje. Pregled se ne preporučuje ženama u toku trudnoće i onima koje doje bebu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group