Upozorenje – ako ne možete da osetite ove mirise možda imate Covid 19!

Znate već sigurno da su jedni od prvih simptoma Korona virusa odsustvo ukusa i mirisa.

Ako ste bili u situaciji zbog koje sumnjate da možda imate ovaj virus, postoji lakši način od odlaska u ambulantu na testiranje da to proverite. Skorija studija pokazala je da više od 87% pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo Korona virusa ima simptome odsustva mirisa ili ukusa, a neretko i oba.

Znajući da ovaj simptom koji se medicinsku naziva anosmija može poslužiti kao ključni indikator za dijagnozu, jedna studija je rađena kako bi se pronašli određeni mirisi koji mogu poslužiti kao validan test na Covid 19. Studija je sprovedena u Indiji i tamo su odabrani mirisi koji su najčešći u indijskim domaćinstvima. Otkriveno je da ljudi zaraženi Covidom 19 imaju poteškoće da osete mirise poput mente i kokosovog ulja, a tom spisku je dodato još tri mirisa – komorač, beli luk i kardamon (biljka iz familije đumbira).

Postoji nekoliko razloga zbog kojih osobe zaražene Covidom 19 mogu izgubiti čulo mirisa. Pre svega radi se o oboljenju gornjih disajnih puteva, što se izražava u obliku zagušenja nosnih puteva. Osim toga virus izaziva upalnu reakciju unutar nosa koja dovodi do gubitka mirisnih neurona. Dakle, ali sumnjate da možda imate Korona virus probajte da li možete da osetite sledeće mirise:

 

« 1 2 3 4 5 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group