Prednosti sirovog belog luka po vaše zdravlje

Od mirisa belog luka, većinom će pobeći svi oni koji još uvek nisu spoznali njegove benefite.

Bilo da je sitno iseckan i dodat nekom egzotičnom sosu, izrendan na parčetu hleba premazanom puterom ili je deo preliva za povrće sa maslinovim ulje, beli luk svojim mirisom i ukusom apsolutno menja utisak o određenom jelu. On i najbezukusnije zalogaje pretvara u zvezde trpeze. Toliko aromatičan, da ste možda do sad i izbegavali da ga jedete sirovog, ali to je nešto što bi definitivno trebalo da uradite, a evo i zašto:

ZAŠTO BI TREBALO DA JEDETE SIROV BELI LUK?

Čak i u kuvanom obliku beli luk je poprilično moćan. Svima nam je dobro poznat njegov oštar miris, ali njegove zdravstvene koristi su mnogo veće od toga. Beli luk u sebi sadrži organska jedinjena koja vas štite i čine vaš organizam snažnim.

  • Pomaže u smanjenju holesterola – Nije tajna da je povišen holesterol glavni faktor rizika kod kardiovaskularnih bolesti. U zdravstvenim krugovima se odavno govori o sirovom belom luku kao glavnom akteru pri smanjenju holesterola u krvi na prirodan način.

  • Pomaže kod hipertenzije – Još dobrih vesti dolazi nam u pogledu snižavanja krvnog pritiska, kada je sirov beli luk u pitanju. Visok krvni pritisak se naziva "bolešću savremenog doba" jer sve intenzivnije napada ljude širom sveta, a dobar način da mu se suprotstavite jeste da unosite na dnevnoj bazi sirov beli luk u svoj organizam.

  • Pomaže u borbi protiv prehlada – Ako želite da se na prirodan način izborite sa prehladom, sirov beli luk je vaš lek. Dokazano je da beli luk pojačava iminitet pojedinca i da deluje antiinflamatorno, zbog čega je vaš glavni partner u borbi sa virusima i bakterijama.

KAKO MOŽETE JESTI BELI LUK U SIROVOM OBLIKU?

Ne brinite nije potrebno da pojedete ceo čen sirovog belog luka da bi ubrali njegove benefite. Zapravo sve što vam je potrebno su enzimi, a enzim zvani alicin se aktivira kada se beli luk sitno isecka ili zdrobi. Čak i mala količina belog luka tretirana na ovakav način može da vam donese velike koristi.

  • Koristite ga kao dodatak testeninama i slanim jelima – Problem sa belim lukom je u tome što se njegova zdrava jedinjenja razgrađuju na temperaturama iznad 60 stepeni Celzijusa. U tom je pogledu poželjno dodati ga obroku koji pripremate pri kraju procesa kuvanja.

  • Koristite ga kao dodatak salatama – Sitno izrendan beli luk je odličan način da začinite vaše omiljene sveže salate.

  • Ukrasite vaš jutarnji obrok – Ako volite jutro da započnete sa parčetom tosta i avokadom u tankom sloju, dodatak u vidu belog luka je sve što vam treba da ukrasite vaš doručak.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group