avon akcija za borbu protiv raka dojke

Pitanja koja treba da postavite svom ginekologu

Poput pranja zuba, odlazak kod ginekologa je nešto što ne sme da se preskače.

Možda ne najzabavnija aktivnost, ali neophoda za žensko zdravlje. Ono što svaka žena treba da uradi prilikom posete ginekologu jeste da dato vreme iskoristit da lekaru koji brine o njenom reproduktivnom zdravlju postavi prava pitanja. Otrkivamo vam ovom prilikom koja su to pitanja na koja biste trebali da znate odgovor kada posetite svog ginekologa.

KADA TREBA DA RAZMIŠLJAM O ZAMRZAVANJU JAJNIH ĆELIJA?

Razgovori na temu planiranja začeća trebali bi da zauzmu mesto u ranim 30-tim godinama. Plodnost kod žena u većini slučajeva opada sredinom 30-tih, a kako se bližite 40-toj šanse za začećem su vam duplo manje nego kada ste imali 20 godina. Ukoliko nemate stalnog partnera i još ne razmišljate o trudnoći sa navršenh 35 godina biste trebali da razmišljate o zamrzavanju jajnih ćelija.

DA LI MOGU DA ZATRUDNIM U TOK MENSTRUALNOG CIKLUSA?

Iako je tokom trudnoće verovatnoća za začećem mala, može se tehnički dogoditi da žena ostane u drugom stanju, jer spermatozoidi mogu da prežive u telu žene i do tri dana. Dakle, iako mnoge žene smatraju menstruaciju dobrim vidom kontracepcije, ona to zapavo nije. Ako ne želite da ostanete u drugom stanju, čak i tokom menstrualnog ciklusa trebalo bi da koristite zaštitu.

DA LI IMAM NEKIM PROBLEM BUDUĆI DA NE DOBIJAM REDOVNU MENSTRUACIJU OD KAD KORISTIM PILULE ZA KONTRACEPCIJU?

Jedan od neželjenih efekata pilula za kontracepciju je neredovan menstrualni ciklus. Može se čak dogoditi da žena po nekoliko meseci ne dobija menstruaciju što mnogo žene smetraju povoljnim neželjenim efektom. Međutim pilule za kontracepciju mogu da poremete ciklus ali ne i da ga u potpunosti isključe.

DA LI SE OD PILULA ZA KONRACEPCIJU DOBIJA NA TEŽINI?

Ovo je zapravo pitanje koje žene često postavljaju ginekolozima. Tokom prva tri meseca uzimanja pilula za kontracepciju može se dogoditi da osim neredovne menstruacije, iskusite veću osetljivost u predelu grudi, mučninu, nadimanje i glavobolju, kao i manji dobitak na kilaži – do 3kg. Međutim to su privremeni neželjeni efekti i sve bi nakon tri meseca trebalo da se vrati u normalu.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group