Oboljenje žute mrlje - najčešći uzrok slabog vida i slepila kod starijih osoba

„Od senilne degeneracije makule, oboljenja žute mrlje, bolesti centralnog dela oka boluje preko 20 miliona ljudi širom sveta. Kako ova bolest, ukoliko se ne leči blagovremeno i odgovarajućom terapijom, dovodi do gubitka vida u centralnom delu vidnog polja, pa čak i do slepila kod osoba starijih od 50 godina, od velike je važnosti da se svako ko primeti simptome, javi svom oftalmologu na vreme“, poručeno je danas na događaju koje je organizovalo udruženje Žuta mrlja, sa ciljem podizanja svesti javnosti o ovom oboljenju.

Događaj je podržao i muzičar, glumac i televizijski voditelj Ognjen Amidžić koji je, zajedno sa udruženjem pacijenata Žuta mrlja i udruženjima IFMA i NAPSer i posetiocima TC Galerija pogledao svet kroz oči pacijenata koji žive sa ovim oboljenjem i tom prilikom je izjavio: „Zamislite kako bi bilo da svakog dana morate da tražite pomoć za gotovo sve aktivnosti i obaveze koje treba da ispunite. Zamislite da ne možete da prepoznate lica prijatelja i porodice, ne možete da vidite koliko ima sati, da se odvezete na posao, da čitate, da pišete, da gledate televiziju. Ovo su samo neki od simptoma oboljenja Žute mrlje i ukoliko ih prepoznate, javite se svom oftamologu“.

Senilna degeneracija makule, bolest centralnog dela oka - makule, obično se javlja kod osoba starijih od 50 godina. Incidenca se povećava sa starenjem i rezultira gubitkom vida u sredini vidnog polja, ograničavajući ove osobe u obavljanju velikog broja svakodnevnih aktivnosti, poput čitanja, pisanja, upravljanja vozilom.

„Procenjuje se da u Srbiji od ovog oboljenja boluje preko 35.000 ljudi, zato je veoma je bitno da zajedničkim snagama informišemo javnost o značaju blagovremenog prepoznavanja simptoma i redovnih pregleda očiju, jer veoma često, rani znaci oboljenja žute mrlje mogu ostati neprimećeni“, izjavio je Rajko Kerić, predsednik udruženja pacijenata Žuta mrlja.

Pored stručnog oftalmološkog tima, pacijenti neophodne savete, podršku i korisne informacije mogu dobiti u udruženju pacijenata Žuta mrlja. “Od velike je važnosti imati uz sebe osobu koja razume poteškoće života sa ovim oboljenjem i koja pacijentu može pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i obaveza, kao što su kupovina namirnica ili odlazak na lekarske preglede”  dodao je Rajko Kerić.

Predsednik udruženja, gospodin Kerić je još jednom ponovio važnost informisanja i zdravstvenog edukovanja opšte javnosti o senilnoj makularnoj degeneraciji, o njenoj prevenciji, ranom otkrivanju i sprečavanju oboljevanja od tzv. žute mrlje i poručio svim građanima da, „Ako ne vidite tačno vreme, vreme je za pregled!“

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group