Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Neverovatne prednosti duda po vaše zdravlje

Da li ste nekad bili u prilici da probate dud?

Verovatno jeste još kao deca, pokušavali da sa njegovog visokog stabla uberete nekoliko zrelih plodova. Ovo neverovatno ukusno voće, poznato po svojoj crnoj i beloj boji osim fantastičnog ukusa važi za jedno od najzdravijih na našim prostorima. Zbog svojih izuzetnih prednosti po ljudsko zdravlje, našu pažnju posvećujemo danas upravo voćki zvanoj dud.

ŠTA JE DUD?

Reč je o plodu koji raste na drvetu duda i koji nas osim svoje crne i bele boje, može počastiti još i crvenom i plavom verzijom. Stabla duda porastu i do 10 metara u visinu, a njihovi listovi su omiljena hrana svilenim bubama. Dud sazreva tokom nekoliko meseci od kojih je potpuno zreo u maju. Zbog svoje slatkoće dud se koristi za pravljenje džemova, vina i preliva za palačinke.

PREDNOSTI DUDA?

Dud je voćka puna hranljivih sastojaka i vitamina. Šolja sirvog duda sadrži svega 60 kalorija, što predstavlja lagan i ukusan obrok. Dud sadrži ugljene hidrate koji šećer pretvaraju u laktozu, pružajući na taj način ćelijama energiju. Konzumacija duda povećava unos gvožđa i osigurava ispunjavanje tkiva kiseonikom. Dud je bogat vitaminima K i C, pri čemu vitamin K pomaže u razvoju koštanog tkiva i bitna je komponenta za zgrušavanje krvi, a vitamin C povećava snagu tkiva i sintezu kolagena. Takođe on sadrži i riboflavin (B2) koji štiti tkiva od slobodnih radikala.

KAKO DUD DOPRINOSI ZDRAVLJU ČOVEKA?

  • Poboljšava varenje – Dud deluje blagotvorno na ljudski stomak. Ublažava zatvor i odličan je pri procesu mršavljenja. Sadrži dobru količinu dijetalnih vlakana, a ova vlakna su telu potrebna za pravilno varenje. Smanjuje osećaj nadutosti i grčeva u stomaku.

  • Smanjuje holesterol – Konzumacija duda predstavlja dobar način snižavanja nivoa lošeg holesterola u telu. To znači da dud doprinosi sprečavanju nastanka kadriovaskularnih problema.

  • Kontroliše nivo šećera u krvi – Beli dud je odličan pri kontroli nivoa šećera u krvi. Hemijska jedinjenja koja se nalaze u belom dudu slična su onima koja se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2.

  • Smanjuje rizik od karcinoma – Dud predstavlja vrlo učinkovito rešenje za zaštitu organizma od oboljenja koje nazivamo karcinom. Bogat antioksidantima i fitonutrijentima on pomaže pri zaustavljanju rasta i širenju ćelija raka.

  • Poboljšava cirkulaciju krvi – Dud pospešuje protok krvi kroz organizam, kontroliše krvni pritisak i čisti krv.

Ž.J.

Izvor: Stylecraze

Foto: Pinterest

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group