Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Kakvu štetu ekran računara nanosi vašoj koži?

Suvišno je isticati da sve više poslova savremeni ljudi obavljaju putem računara, provodeći tako veći deo svog radnog dana... 

Kako vreme odmiče, uticaj sedenja ispred računara odražava se na našoj koži. Pitali smo stručne dermatologe, kakvu nam to zapravo štetu nanosi? Vidljiva, plava svetlost koju emituju ekrani, glavni je uzrok starenja kože i pojave tamnih fleka. Poput mobilnih telefona, u koje jednako često gledamo, i ekrani kompjutera doprinose tome da naša koža bude izložena kao nikad ranije štetnoj emisiji svetlosti.

ŠTA JE ZAPRAVO PLAVA SVETLOST?

Plava svetlost je jedna od talasnih dužina vidljive svetlosti. S druge strane, vidljiva svetlost je jedna od komponenti sunčeve svetlosti, takođe poznata i kao solarni ili elektromagnetni spektar – objašnjavaju dermatolozi. Sunčev spektar se sastoji od zrakova različitih dužina – od onih kratke talasne dužine, preko ultraljubičastih i sve do vidljive svetlosti, kao i infracrvenog zračenja. Vidljiva svetlost je razbijena u više boja duge - od ljubičaste do plave i crvene.

ODAKLE DOLAZI PLAVA SVETLOST?

Iako vlada mišljenje da ona dolazi samo iz računarskih ekrana, zapravo je činjenica da ona stiže do nas i preko veštačkih izvora svetlosti, LED osvetljenja, TV ekrana, smart telefona, tableta, laptop računara i sl uređaja.

KAKO PLAVA SVETLOST UTIČE NA KOŽU?

Odavno je javnosti poznato negativno delovanje UVA i UVB zraka, međutim tek nedavno su sprovedena istraživanja na temu štetnosti vidljive plave svetlosti. Efekat plave svetlosti oseća se u gubitku kolagena koji se nalazi ispod površine kože, kao i modifikaciji prirodnih ulja koja se nalaze u najdubljem sloju kože. Prerano starenje kože, suvoća i hiperpigmentacija su neželjeni efekti.

KAKO SE ZAŠTITITI OD UTICAJA PLAVE SVETLOSTI?

Pored očiglednog postupka koji uključuje manje vremena provedenog pred ekranom, preporučljive su i kreme za sunčanje na bazi minerala. One pomažu prilikom filtriranja vidljive svetlosti. Pažljivo pogledajte sastav krema za sunčanje i proverite da li u sebi sadrže cink okside i titanijum dioksid.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group