Jednostavan trik koji će oterati umor u hladnim zimskim danima

Ako ste primetili da se u zimskim mesecima osećate umorno, postoji objašnjenje, ali i rešenje!

Sa kratkim danima i dužim noćima ne samo da se pogoršava naše raspoloženje, već se povećava i osećaj umora. To se uglavnom dešava zato što se količina sunčeve svetlosti koju dobijamo tokom dana menja i zato što ima moć da promeni procese u našem telu.

Dobra vest je da postoji jednostavan način da pomognete svom telu da se kreće kroz promenljive sate dnevnog svetla bez stresa – i to je energetska navika koju treba da praktikujemo svaki dan, čim se probudimo ujutru.

Ovaj jednostavan korak može promeniti vaš nivo energije, ciklus spavanja i opšte zdravlje.

Ključ za pripremu tela za dobar dan je da izađete napolje u šetnju u toku prvog sata ujutro.

Sve to ima veze sa hemijskim reakcijama koje nastaju usled izlaganja suncu, odnosno porastom i padom kortizola i melatonina. „Postoji zdrav porast kortizola koji se dešava rano u toku dana... čini da se osećate budno, čini da se osećate sposobnim da se krećete i želite da se krećete tokom celog dana zbog posla, vežbanja, škole, društvenih odnosa itd. Ali takođe aktivira tajmer u vašem nervnom sistemu koji diktira kada da lučite drugi hormon, zvan melatonin, koji vas čini pospanim“, objašnjava dr Huberman, redovni profesor neurobiologije i oftalmologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford u svom najnovijem podcastu.

Nivo ovih hormona regulišu neuroni u našim očima, koji se aktiviraju "određenim kvalitetom svetlosti i količinom svetlosti", kaže on. „Kada se probudimo, oči nam se otvaraju. Ako se nalazimo u mračnoj prostoriji, nema dovoljno svetla da pokrene tačan tajming ovog ritma kortizola i melatonina. Pošteno je reći da je svetlost - posebno sunčeva svetlost - 1.000 do 10.000 puta efikasnija od, recimo, ustajanja u mraku i vežbanja."

To ne znači da vam vežbanje u mračnoj teretani ujutro neće pomoći da se osećate dobro – vežba je korisna za cirkadijalni ritam tela, ali svetlost je i dalje najvažniji faktor. Kombinovanje to dvoje može biti najbolji način da poboljšate svoju budnost, što može značiti jutarnje trčanje ili jednostavno hodanje do teretane umesto vožnje autobusom, što vam omogućava da dobijete više svetlosti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group