Istraživanja otkrivaju da najbolji lek protiv bolova nije lek

Sledeći put kada budete imali glavobolju, nemojte žuriti da uzmete lek protiv bolova, možda prvo treba da slušate Adel.

Nedavna naučna istraživanja potvrđuju ne samo da muzika može delovati kao moćno sredstvo protiv bolova, već i da vrsta muzike igra važnu ulogu.

Muzika kao lek

Nauka je odavno dokazala da muzika može delovati kao lek i smanjiti bol, a nedavna istraživanja sugerišu da čak i bebe mogu uživati u njenim lekovitim svojstvima. Druge studije otkrivaju da čak i ako je vaša omiljena vrsta muzike treš metal, ona može delovati kao jače sredstvo protiv bolova od, recimo, klasične muzike. Sada, istraživači kažu da postoje dokazi da su emocionalni odgovori koje stvara muzika takođe važni.

„Otkrili smo da je svačija omiljena vrsta muzike smanjila osećaj bola za oko jedan poen na skali od 10. Ovo je značajno smanjenje, barem onoliko koliko se postiže uzimanjem jednostavnih lekova protiv bolova. Muzika koja stvara snažne emocije može imati još jači efekat“, rekao je vodeći autor univerzitetske studije objavljene u časopisu Frontiers in Pain Research.

Istraživači su zamolili 63 zdrava učesnika da prisustvuju Centru za bolove Univerziteta McGill u Kanadi. Tamo su koristili senzorski uređaj da zagreju oblast na levoj ruci. Osećaj sličan onom koji dobijete kada vam šolja tople kafe dodirne kožu. Tokom postupka, učesnici su ili slušali opuštajuću muziku po izboru istraživača, mešane žanrove muzike ili tišinu. Kako se muzika ili tišina nastavljaju, od učesnika je zatraženo da ocene intenzitet i osećaj bola. Na kraju eksperimenta, od učesnika je zatraženo da ocene prijatnost muzike i emotivno uzbuđenje koje su iskusili.

Rezultati su otkrili da su učesnici ocenili bol kao manje jak za oko četiri poena na skali od 100 poena i manje neprijatan za oko 9 poena kada su slušali svoje omiljene numere u poređenju sa tišinom ili mešovitim žanrovima muzike. Relaksirajuća muzika izabrana za njih nije imala takav efekat.

Istraživači su takođe primetili da je najbolji lek protiv bolova muzika koja najviše podiže, jer je povezana sa nižim intenzitetom bola.

„Razlika u intenzitetu bola podrazumeva dva mehanizma: Emocija može imati normalan senzorni efekat, blokirajući rastuće signale bola, dok zadovoljstvo može uticati na emocionalnu vrednost bola, više na kognitivno-emocionalnom nivou“, tvrde istraživači.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group