Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Iđirot – prva pomoć kod bolova u stomaku

Iđirot, mirišljava trska ali i ljuti koren samo su neki od naziva za najlekovitiju biljku kada je stomak u pitanju.

Ukoliko pripadate onima koji su nepoverljivi kada su prirodni čajevi u pitanju, mi smo tu da vas ohrabrimo i od srca vam preporučimo ovu magičnu biljku. U momentima kada stomak krene da grči i kada želudačna kiselina ne da mira, ne postoji bolji kućni lek od šolje hladnog čaja spravljenog od korena iđirota.

Da, dobro ste čuli, iđirot se za razliku od većine drugih biljaka priprema isključivo hladnim natapanjem, i to tako što jednu ravnu kašičicu korena ostavimo da prenoći u 250 ml obične (hladne) vode. Ujutru čaj procedimo, ugrejemo u posebnoj posudi sa toplom vodom i ispijamo u gutljajima – najviše šest gutljaja dnevno, jer u većim količinama ovaj koren može biti i toksičan.

Iđirot je biljka u koju se kune većina onih koji pate od Kronove bolesti kao i ostalih upalnih bolesti creva prvenstveno zato što jako dobro deluje na smirivanje početnih simptoma. Osim toga, deluje i kao sedativ, diuretik i analgetik. Troma creva, grčevi, povraćanje i proliv su samo neki od problema koje je iđirot u stanju uspešno da reši.

I za kraj jedna zanimljivost – koren ove biljke se vekovima uspešno koristi i kao sredstvo za odvikavanje od pušenja. Ne znamo da li je tajna u specifičnom, jakom ukusu (i mirisu!) ili u nečemu drugom, ali jedno je sigurno: 10-15 komadića osušenog korena ove biljke koju možete nabaviti u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane može vam pomoći ne samo da izlečite svoj stomak, već i da se zauvek otarasite ove ružne navike.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group