Alhemija ukusa i aroma - Kuća čaja u Delta City-ju


Da li pijete čaj samo kada se ne osećate dobro? Ako spadate u tu grupu ljudi, lišeni ste vrhunskog zadovoljstva…

Tradicija ispijanja čaja stara je više od četiri hiljade godina. Ovaj topli aromatični napitak, kroz istoriju je bio melem za dušu i telo, ali i uzrok ratovanja. Podaci govore da je jedan kineski car sasvim slučajno probao čaj, mada se i budistički sveštenici pominju kao pioniri u konzumiranju čaja.

Ovaj dragoceni napitak je u Evropu stigao u 13. i 14. veku preko arapskih trgovaca i već tada je ustanovljena kultura ispijanja čaja. Kasnije je stigao u Englesku i Francusku, a najveći obožavaoci čaja u 17. veku postali su Englezi koji su i danas poznati po kultnom ispijanju tog napitka u 5 sati popodne.

Čaj se može piti sa mlekom, limunom, rumom, medom, cimetom, a može biti beli, crni, zeleni, žuti, oolong, voćni, biljni... Interesantno je da je čaj u kesici, koji uglavnom poznaju savremeni konzumenti, došao iz Amerike, nakon što je njujorški trgovac čajem, svojim poslovnim partnerima slao uzorke čaja u svilenim vrećicama u veličini prilagođenoj za jednu šoljicu, pa je praktičnost tog pakovanja ubrzo postala trend pakovanja ovog moćnog napitka. Ne treba zanemariti podatak da su ukus i aroma daleko intenzivniji ukoliko se konzumira u listićima.

Osim što leči, čaj okrepljuje, a neke vrste su idealna zamena za kafu, jer u sebi sadrže kofein. Neizostavan je napitak u hladnim zimskim danima kraj staze za skijanje, a može se piti i u letnjem periodu kao ledeni čaj, ukoliko u prohlađeni napitak dodate nekoliko kocki leda. Ima stimulativni, umirujuć i lekovit efekat.

Ukoliko ste ljubitelji ovog lekovitog napitka onda će vas sigurno obradovati vest da se i u Beogradu mogu pronaći mesta na kojima se prodaje i neguje kultura ispijanja čaja. Delta City je dom jednom takvom mestu, malom hramu posvećenom ovoj tradiciji koje se zove Kuća Čaja.

Earl Grey - čaj lordova, English breakfast - idealan uz doručak, Dublin Cream - koji sadrži arome jasmina i kafe, samo su neki od naziva i ukusa koje ćete pronaći u ovom carstvu čaja. Neverovatne kombinacije i mešavine poput vanile, bergamota, jasmina, jabuke, badema, cimeta, đumbira... razbudiće vaša čula i neverovatno, ali istinito, odmah ćete poželeti vašu dozu ovog dragocenog napitka. Egzotični nazivi Huang Da Ča, Nuvara Elia, Golden Junan, Ći Men, Lapsang Sučong, samo su neki od naziva koji misteriozno pozivaju da oprobate svoje čulo ukusa.

Osim što možete kupiti čaj, od ljubaznog osoblja Kuće čaja u Delta city-ju možete dobiti i savet u koje doba dana je najbolje konzumirati određenu vrstu. Naime, postoje čajevi koje je najbolje piti ujutru u podne ili uveče, a takođe možete saznati koji su idealni za smirenje napetosti, smanjenje holesterola ili koji su napravljeni za ljubavnike.

Ne biste verovali od kakvih se sve sastojaka kreiraju čajevi. Prava alhemija ukusa i aroma. Osetite čaroliju maštovitih mešavina: jabuke, pistaća, suvog grožđa i badema, začinjenih belom čokoladom ili hibiskus sa komadićima sušene jabuke, jagode, limun trave i pomorandže...

Ako ste poklonik lepih stvari, onda ćete i čaj želeti da pijete iz čaša koje su namenjene ispijanju ovog napitka. Baš kao što i šampanjac ne pijete iz plastične čaše, tako ćete i čaj piti iz staklene cilindar šolje ili ćete u Kući čaja nabaviti vaš Mijagi japanski set, specijalne čajnike - Ku, Jen i Kliper ili Kjusu Midori - porcelanski čajni set sa žičanom metalnom cediljkom i četiri šolje. Ovde možete kupiti i metalne kutije, jer je čaj neophodno čuvati na tamnom, suvom i zatvorenom mestu.

U Kući Čaja vode računa o svakom detalju, pa se značaj lepom pakovanju čaja, pridaje isto koliko i kvalitetu i asortimanu koji je u ponudi. S obzirom da su praznici na korak od nas, ovde možete nabaviti i darovati voljenim osobama specijalan Gift set koji u sebi sadrži pažljivo odabranu selekciju najpopularnijih čajeva...

Da li ste za čaj?

Posetite novi prodajni štand Kuće čaja u prizemlju Delta City tržnog centra ili potražite dodatne informacije na sajtu >>> KUĆA ČAJA

Novosti iz Kuće čaja možete pratiti i na instagramu >>> www.instagram.com/kucacaja

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group