5 čudnih znakova koji ukazuju na nedostatak kalcijuma

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u ljudskom telu.

Od vitalnog je značaja za kosti, srce, mišiće i nervni sistem. Svakoj ćeliji u našem telu je potreban kalcijum, ali samo oko 1% kalcijuma se nalazi u krvi, dok se preostalih 99% nalazi u kostima i zubima.

Nivoi kalcijuma u ​​krvi su obično smanjeni zbog nenutritivnih uzroka, a retko zbog nedostatka kalcijuma u ​​​​ishrani. Normalni raspon nivoa kalcijuma kod odraslih je oko 8,5 do 10,5 mg/dL. Ove vrednosti mogu malo da variraju od laboratorije do laboratorije. Hipokalcemija se definiše kao ukupni kalcijum u krvi ispod 8,5 mg/dL. Ako nivoi kalcijuma u ​​krvi padnu ispod 7 mg/dl, hipokalcemija se smatra teškom. U nastavku ćete naći 5 čudnih znakova koji mogu ukazivati na nedostatak kalcijuma.

Znaci nedostatka kalcijuma

Hipokalcemija može biti opasna po život ako se ne leči. Ako osetite bilo koji od sledećih simptoma, potražite medicinsku pomoć.

Grčevi mišića

Glavni simptomi nedostatka kalcijuma su grčevi mišića. Kalcijum pomaže mišićima da se skupe i opuste. Mišići lišeni kalcijuma više ne mogu da održavaju normalan tonus. To može dovesti do bolova, grčeva i slabosti mišića.

Utrnulost i peckanje

Još jedan ključni simptom hipokalcemije je peckanje u ekstremitetima, posebno u rukama i stopalima. Ozbiljni nedostatak kalcijuma takođe može izazvati utrnulost. Svakoj nervnoj ćeliji u telu je potreban kalcijum. Kada je nivo kalcijuma suviše nizak, nervne ćelije imaju problema da registruju senzacije i šalju signale.

Suva koža

Suva ili ispucala koža takođe može biti simptom hipokalcemije. Manje poznata uloga kalcijuma je da podržava zdravlje kože: snižava pH kože i štiti barijeru kože što sprečava prekomerni gubitak vode iz kože. Kada nivo kalcijuma u ​​krvi padne, koža više ne može da održava svoju vlažnost i zdrav pH.

Umor

Hipokalcemija može izazvati umor. Pošto mišićna vlakna i nervi zahtevaju kalcijum, njegovo iscrpljivanje u ćelijama signalizuje početak umora, što dovodi do iscrpljenosti i slabosti.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Predmenstrualni sindrom (PMS) je izuzetno čest i tačni uzroci variraju. Nizak nivo vitamina D i kalcijuma može ga izazvati ili doprineti pojačanim simptomima. U takvim slučajevima, vitamin D i kalcijum mogu smanjiti ili čak eliminisati simptome PMS-a.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group