4 čudne stvari koje se dešavaju vašem telu kada imate menstruaciju

Sve žene imaju menstrualne cikluse svakog meseca, a vaša menstruacija može ukazivati na mnoge stvari o vašem telu i zdravlju.

Ali neprijatni neželjeni efekti menstrualnih ciklusa, poput nadimanja ili čak promene raspoloženja, mogu biti fizički i emocionalno opterećujući, posebno nedelju ili dve pre menstruacije. Možda biste želeli da se sakrijete ispod ćebeta i da ono bude vaš najbolji prijatelj. Možda očajnički želite da pojedete sve što je slano ili slatko u vašim ormarićima i frižideru. Svi prolazimo kroz to. Sa sigurnošću se može reći da tokom cilusa telo nekako „izađe iz ritma“, a to je nešto što se dešava kao rezultat hormonskih fluktuacija tokom menstrualnog ciklusa. Iako možda ne utiču na fizičko zdravlje, čitav niz veoma čudnih stvari dešava se telu tokom mentruacije. Ali da li ste takođe znali da vaš mesečni ciklus može da izazove brojne čudne promene u vašem telu? Ako ne, samo nastavite da čitate.

Vaše telo postaje manje otporno na bol

Oštar pad estrogena na kraju ciklusa može izazvati glavobolje, migrene, pa čak i menstrualni grip. Smanjenje estrogena takođe može da vas učini osetljivijim na sve vrste bola. Što se tiče migrene, srodna naučna studija objavljena u časopisu Systematic Reviews 2021. godine pregledala je više studija kako bi razumela ulogu estrogena. Zaključili su da je njihov nagli pad povezan sa razvojem migrene. Takođe, grčevi u donjem delu stomaka su jedan od najčešćih simptoma menstruacije. Mogu se pojaviti neposredno pre ili tokom menstrualnog ciklusa. Ovaj karakterističan, stalni bol često može uticati na donji deo leđa i butine.

Pojačana glad

Još jedan uobičajen, ali za mnoge neobjašnjiv simptom tokom perioda je povećan apetit. Neobjašnjeno do sada. Vidite, nivoi estrogena su uglavnom visoki tokom ovulacije, ali nivoi progesterona rastu neposredno pre menstruacije. Progesteron je hormon koji igra ulogu u prejedanju koje se vidi u drugoj fazi ciklusa. Osim toga, neke druge hormonske promene tokom perioda povećavaju nivo gladi. Promene kao što su viši nivoi hormona stresa kortizola (koji izaziva žudnju za šećerom), niži nivoi hormona serotonina za „dobro osećanje“ (koji vas tera da žudite za ugljenim hidratima).

Apstraktniji ste i lako zaboravljate

Mnoge žene se takođe žale na osećaj povučenosti tokom menstruacije. Mnoge se osećaju pomalo neodlučno, nespretno i tromo. Neki faktori koji doprinose svemu navedenom mogu biti umor i loš kvalitet sna zbog stalnog bola. Takođe, nizak nivo gvožđa, koje je odgovorno, između ostalog, za transport kiseonika u organizmu, kao i neravnoteža hormona i neurotransmitera, izazivaju zamor u telu.

Često idete u toalet

Još jedan nesrećni neželjeni efekat menstruacije je ponavljajući nagon za pražnjenjem creva. To je neprijatan simptom hemijskih signala koji izazivaju specifičnu potrebu, a prostaglandini bi mogli biti glavni „krivci”. Reč je o hormonima koji su odgovorni za kontrakciju i opuštanje materice, što izaziva i kontrakciju creva, a pritom igra suštinsku ulogu u lučenju želudačne kiseline. Fluktuacija nivoa progesterona može dovesti do dijareje ili zatvora ili kombinacije oba.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group