10 stvari koje treba da uradite nakon neprospavane noći

Uglavnom sve počinje rečenicom: “Samo da pogledam još jednu epizodu ...“

I pre nego što uopšte shvatite, već ste odgledali trećinu cele serije i jutro je. Bilo da gledate vašu omiljenu seriju, imate malu bebu ili ste bili na nekoj žurci, neprospavana noć se desila svima, makar jednom u životu. Međutim, posle nje očekuje nas posao i brojne obaveze, tako da duže ostajanje u krevetu često ne dolazi u obzir.

Šta treba da uradite u tom slučaju?

1. Zaboravite na odlaganje alarma

Bilo šta da radite, ne pritiskajte dugme za odlaganje alarma - samo odlažete ono što je neizbežno. Pored toga, par minuta dužeg spavanja vam neće pomoći da lakše pregurate dan.

2. Pustite svetlost unutra

Skupite zavese i nadajte se da je napolju sunčano. Kada ste izloženi sunčevoj svetlosti, vaše telo prestaje da luči melatonin (hormon koji je povezan sa spavanjem) i dobija signal da je vreme za pokret.

3. Istuširajte se hladnom vodom

Ali ne ledenom. Tuširajte se kao i inače, ali nakon nanošenja sapunice, uključite hladnu vodu na 30 sekundi, a zatim je vratite na toplo na sledećih 30 sekundi. Pred završetak najbolje bi bilo da voda bude hladna. Ova metoda podiže nivo krvi i stimuliše cirkulaciju.

4. Vežbe

Bilo da volite da vežbate ujutru ili ne, uzmite u obzir prednosti jutarnjeg vežbanja u danima kada vam je teško da ustanete iz kreveta. Vežbanje ubrzava cirkulaciju krvi, a cirkulacija unapređuje pažnju, što znači da će kratko jutarnje džogiranje učiniti mnogo dobrih stvari za vas tokom dana.

5. Šminka

Stavite kremu za područje oko očiju sa kofeinom, kako biste se rešili tamnih krugova ispod očiju. Još jedna tajna za svež izgled očiju je i u belom ajlajneru. Kada ga nanesete u unutrašnji deo oka, u istoj sekundi će vam oči izgledati odmornije. Ako ne možete da “sakrijete” umorne oči, namažite crveni ruž na usne, kako biste skrenuli pažnju sa njih.

6. Popijte kafu, ali ne previše

Kao što ste već znale, kofein razbuđuje. Ali budite oprezne da ne preterate: naučnici su dokazali da dve šoljice kafe mogu vrlo brzo da razbude čoveka, tako da popijte te dve šoljice, a onda se prebacite na vodu.

7. Jedite pametno

Iako je primamljivo da uzmete hranu koja sadrži dosta šećera, držite se zdravih proteina i hrane sa manje kalorija, kao što su: jaja, pileća salata, namirnice od celog zrna... Šećer će pomoći u najbržem roku, ali šok koji sledi organizmu od njega nije vredan toga. Takođe izbegavajte tešku hranu, jer će ona učiniti sa se osećate još pospanije.

8. Hidratacija

Znate koliko je bitno biti hidriran svakog dana, pogotovo kada ste umorni. Ubacite nekoliko kockica leda u čašu, jer su hladna pića osvežavajuća i povećaju pažnju i fokus.

9. Prošetajte

Umor obično počinje između 1 i 3 sata popodne, što je odlično vreme za ustajanje i pokret. Izađite napolje, ako možete, na kratku dozu svežeg vazduha, protezanja nogu i prirodne svetlosti.

10. Bez preterivanja

Možda ćete želeti sledeći dan da spavate preko 12 sati, ali pokušajte da se zadržite na 7 ili 8 sati. Što se brže vratite na vaš normalan plan spavanja, to ćete se bolje osećati.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group