Žitarice koje treba da uvrstite u svakodnevnu ishranu

Postoje žitarice koje su i te kako bitne za zdravo funkcionisanje organizma...

Iako se u poslednje vreme preporučuje izbegavanje žitarica, a naročito pšenice, ne treba da zaboravimo na one koje su zdrave i bitne za našu ishranu, ali i zdravlje.

Saznajte koje su to "zaboravljene" žitarice:

1. Proso

Proso je najpoznatija kao žitarica koja se daje kao hrana papagajima ili za pravljenje improvizovane zvečke. Ipak, trebalo bi znati nešto više od njoj. Ova žitarica je bogata gvožđem i magnezijumom i pripada alkalnoj grupi hrane, što znači da se lako vari. Takođe sadrži i hormon sreće - serotonin koji utiče na poboljšanje našeg raspoloženja. Smanjuje holesterol i veliki je izvor proteina. Može se jesti kao kaša ili kao baza za pravljenje raznih kremova za mazanje.

2. Heljda

Heljda je bogata ugljenim hidratima, belančevinima i skrobom koji se sporo vari, i zbog ovih sastojaka čini ljude duže sitim. Pored toga, heljda sadrži i rutin - antioksidant koji može da izleči hipertenziju, smanji rizik od dobijanja dijabetesa i reume i poboljšava memoriju.

3. Ovas

Ovas se u poslednje vreme sve više koristi u ishrani, naročito u vidu kaša koje su odličan dijetetski proizvod. Sadrži vlakna, belančevine, kalcijum, kalijum i skrob. Smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava rad probave i mozga, jača mišićnu masu i stvara dosta energije. Predstavlja odličan doručak za sve one koji žele da smršaju (ili da se jednostavno hrane zdravo).

4. Ječam

Ječam je žitarica koja je bogata mnogim mineralima - magnezijumom, cinkom, gvožđem, fosforom, kalijumom i selenom. Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, smanjuje nivo lošeg holesterola i najviše se koristi u ishrani sportista. Može da zameni šećer i kafu, a i od njega se pravi omiljeno "muško" piće - pivo. Ječmeni slad je bogat retkim vitaminom - B12.

5. Amarant (štir/šćir)

Amarant je najmanje poznata žitarica i verujemo da dosta vas nije čulo za nju. Jedno zrno ove žitarice sadrži više kalcijuma nego čaša mleka, a sadrži i nekoliko puta više vlakana od pšenice. Bogata je i belančevinama i ne sadrži gluten.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group