Zašto čičoku treba što pre dodati svakodnevnoj ishrani

Jerusalemska artičoka ili čičoka je samo još jedan slučaj kada spoljašnji izgled proizvoda ne odgovara sadržaju. Po izgledu, ovo povrće ne izgleda privlačno, ali njegova korisna svojstva u potpunosti nadoknađuju prvi utisak.

Ukus jerusalemske artičoke može se uporediti sa kupusom i rotkvom: ova mešavina je takođe obdarena laganim orašastim ukusom.

Jerusalemska artičoka pomaže u snižavanju krvnog pritiska zbog visokog nivoa inulina. Korisne supstance dospevaju u creva, gde se hrane dobrim bakterijama koje tamo žive. Istraživanja su pokazala da je održavanje lokalne mikroflore na ovaj način važan deo i lečenja i prevencije hipertenzije.

Prisustvo dovoljnih količina kalijuma u ​​sastavu odgovorno je za smanjenje rizika od srčanih oboljenja, a takođe je korisno za održavanje ukupnog zdravlja. Ako ste u opasnosti od visokog krvnog pritiska, povećanje količine kalijuma u ​​vašoj ishrani zajedno sa smanjenjem natrijuma su prvi koraci koje treba preduzeti.

Čičoka će smanjiti nivo holesterola u krvi, a zbog visokog nivoa probiotika pozitivno će uticati na metabolizam masti u organizmu.

Samo jedna porcija artičoke sadrži četvrtinu dnevne vrednosti gvožđa, što je uporedivo sa skoro 100 grama govedine. O važnosti gvožđa ne treba posebno govoriti: ovaj element je proteinska komponenta koja isporučuje kiseonik svakoj ćeliji u vašem telu. U slučaju nedostatka gvožđa, kiseonik je ograničen, osećate stalni umor, a imunitet je značajno smanjen.

Jerusalemska artičoka bogata je proteinima: zapravo sadrži više proteina od većine drugog korenastog povrća. Ovo se posebno odnosi na aminokiseline koje sadrže sumpor, pomažu u održavanju fleksibilnosti vezivnog tkiva i pomažu jetri da se efikasnije detoksikuje.

Kako skuvati jerusalemsku artičoku?

U sirovom obliku idealna je za salate, može se koristiti kao zamena za krompir u jelima od mesa - posebno je ukusna kada se dinsta sa zečetinom. Jerusalemska artičoka može se takođe dodati vašim omiljenim supama i čorbama.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group