Začin koji iz bilo kog razloga ne bi trebalo da nedostaje u vašoj ishrani

Začini su se tokom vremena povezivali sa zdravljem ljudi, a njihova lekovita svojstva bila su poznata mnogo pre njihove kulinarske upotrebe.

I dok je raznolikost začina zaista beskrajna, kada su u pitanju zdravstvene prednosti, jedan poseban začin se zaista ističe.

Reč je o cimetu!

Osim ukusa i arome koje daje slatkim i slanim jelima, poslednjih godina savremena nauka je počela da potvrđuje mnoge zdravstvene prednosti povezane sa cimetom.

1. Bogat je antioksidansima

Antioksidansi štite telo od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Cimet je prepun moćnih antioksidanata, uključujući polifenole. U stvari, antioksidativni efekat cimeta je toliko jak da se čak može koristiti i kao prirodni konzervans za hranu.

2. Ima antiinflamatorna svojstva

Upala je neverovatno važna jer pomaže telu da reaguje na infekcije i popravi oštećenje tkiva. Istraživanja pokazuju da ovaj začin i njegovi antioksidansi imaju jaka antiinflamatorna svojstva.

3. Štiti od srčanih bolesti

Cimet je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, što je vodeći uzrok smrti širom sveta. Takođe se pokazalo da snižava krvni pritisak kada se redovno konzumira najmanje 8 nedelja.

4. Poboljšava osetljivost na insulin i smanjuje rizik od dijabetesa

Insulin je jedan od ključnih hormona koji reguliše metabolizam i potrošnju energije. Takođe je neophodan za transport šećera u krvi iz vašeg krvotoka do vaših ćelija. Neke studije pokazuju da cimet može da smanji insulinsku rezistenciju. Povećavajući osetljivost na insulin, cimet može smanjiti nivoe i podržati bolju kontrolu šećera u krvi.

5. Ima antivirusnu, antibakterijsku i antifungalnu aktivnost

Veruje se da cimet ima mnoga lekovita i umirujuća svojstva i često se koristi u biljnoj medicini. Cinamaldehid je supstanca koja cimetu daje aromu i sladak ukus, a istovremeno štiti od problema izazvanih oksidativnim stresom. Takođe ima antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva.

6. Može biti koristan za zdravlje mozga

Stanja kao što je Alchajmerova bolest su češća kako starimo i karakteriše ih progresivna degeneracija moždanih ćelija. Kod Alchajmerove bolesti, proteini formiraju toksične nakupine i uzrokuju umiranje moždanih ćelija, što dovodi do pada pamćenja. Problemi počinju kada ovi proteini počnu da se akumuliraju, ometajući ćelijsku strukturu. Cimet sadrži jedinjenja koja inhibiraju akumulaciju ovih proteina. Naučnici naglašavaju da zaštitno dejstvo cimeta na Alchajmerovu bolest još nije u potpunosti dokazano, ali veruju da će to, ako bude, biti veliki korak u borbi protiv te bolesti.

7. Bogat je hranljivim materijama

Jedna supena kašika cimeta sadrži 20 kalorija, 6 grama ugljenih hidrata i 4 grama vlakana. Ne sadrži značajnu količinu proteina ili masti, ali je bogat brojnim mikronutrijentima kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group