Svesna ishrana nema nikakve veze sa dijetom — evo kako da je isprobate kod kuće

Svesnost, praksa potpunog fokusiranja vaše pažnje na sadašnji trenutak, može se posmatrati kao formalna, usmerena meditacija.

Ali to je takođe pristup ili stav koji se može primeniti na bilo koju drugu aktivnost ili aspekt vašeg svakodnevnog života. Možete izabrati da vežbate pažljivost dok perete zube, na primer, ili kad idete na trčanje ili u šetnju, pijete koktele u omiljenom kafiću ili provodite vreme sa svojom decom .

Takođe možete pokušati da jedete sa pažnjom, koristeći mentalno stanje svesnosti fokusirano na sadašnjost tokom obroka kako biste uživali u iskustvu, bolje razumeli sopstvene jedinstvene znakove gladi i sitosti, promovisali bolje varenje i pokrenuli takozvanu "namernu svest" i uvažavanje svakog zalogaja hrane.

Šta je svesna ishrana?

Pažljivo jedenje je praksa konzumiranja hrane sa svešću i namerom, namerno uočavanje iskustva jedenja bez prosuđivanja. Ne postoji jedan način da se to uradi, i, što je najvažnije, pažljiva ishrana nije lista pravila kako jesti - ne radi se ni o tome da se naterate da jedete sporije, kao što neki misle.

Devojka uživa u zdravom obroku u restoranuphoto: iStock

To uključuje preusmeravanje vašeg fokusa na kompletno vaše prisustvo u momentima dok jedete. Tokom obroka, obratite pažnju na to kako doživljavate taj obrok, zalogaj po zalogaj, osećaj po osećaj. Posebnu pažnju obratite na pet čula, primećujući ukuse, teksturu, temperaturu i bilo šta drugo što se dešava u tom trenutku.

Prednosti svesne ishrane

Pomaže vam da date prioritet sopstvenim unutrašnjim potrebama i osećanjima nad spoljnim pritiscima i percepcijama. To je ujedno i prilika da zaista iskusite hranu koju jedete i da shvatite šta volite, a šta ne, a ovo automatski omogućava više zadovoljstva i uživanja u hrani. Takođe učite da poštujete ono što vaše telo želi i treba, i naviknete se da slušate i zadovoljavate svoju glad.

Svesna ishrana nije dijeta

Svesna ishrana nije razvijena za gubitak težine ili modifikovanje oblika vašeg tela na bilo koji način. Ako je vaš krajnji cilj da "manipulišete" svojim telom, to više nije svesno jer se ne povezujete istinski sa sobom i zapravo ne slušate svoje telo. Umesto da primetite da li se osećate zadovoljno, tada ste fokusirani na promenu svog tela.

Žena uživa u salati i koktelu u restoranuphoto: iStock

Ideje koje možete da isprobate:

  • Obratite pažnju na ukus hrane i da li vam se sviđa.
  • Uzmite jedan pažljiv zalogaj pri svakom obroku.
  • Duboko udahnite pre jela da biste se preorijentisali na sadašnji trenutak.
  • Smanjite ometanja i stvorite umirujuće okruženje: odložite telefon i isključite TV
  • Imajte vizuelni znak koji vas podseća da zakoračite u svesnost, poput sveće, cveta ili biljke u vašem prostoru za jelo.
  • Obratite pažnju na teksturu, osećaj u ustima, zvuk, miris ili izgled hrane.
  • Obratite pažnju na to da li ste zaista gladni i da li jedete bržim tempom — ili da niste toliko gladni i da jedete sporije.
  • Obratite pažnju da li stojite ili sedite dok jedete.
  • Obratite pažnju na to kako se hrana oseća u vašem telu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group