Šta se dešava sa vašim telom ako jedete sladoled svaki dan?

Neverovatno je kako kugla sladoleda može da izmami ogroman osmeh na našem licu.

Leto je postalo sinonim za kuglu našeg omiljenog sladoleda i neke od naših najlepših uspomena iz detinjstva. Slobodno možemo reći da je to najosvežavajuća i najslađa poslastica letnje sezone, a njenom divnom ukusu niko ne može da odoli.

Sladoled se obično pravi od pavlake, šećera, aroma i drugih dodatnih sastojaka i uvek se služi zamrznut samostalno ili sa nekim voćem i prelivom.

Ako ste ljubitelj sladoleda i pitate se šta se dešava sa vašim telom svaki put kada konzumirate kuglu - ili dve ili tri - tokom leta, u ovom članku ćete pronaći ono što vas interesuje. Osvežavajući desert ima nekoliko nedostataka kojih bi trebalo da budete svesni ako želite da kontrolišete svoje opšte zdravlje.

Možda ste poboljšali plodnost

U 2008. godini, epidemiolozi sa Univerziteta Harvard su podelili neke faktore u ishrani koji mogu pomoći ženama koje se bore sa ovulatornom neplodnošću da imaju bolje rezultate plodnosti. I verovali ili ne, otkrili su da unos mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti može pomoći ovoj populaciji. Istraživači su takođe posebno rekli da porcija sladoleda može „povećati plodnost.“

Problemi sa zubima

Konzumiranje šećera promoviše karijes. Sladoledi, posebno komercijalni, puni su dodatog šećera, pa nisu najbolji izbor za oralnu higijenu. Ako ne perete zube nakon konzumiranja sladoleda, onda vaša navika da redovno jedete sladoled može uzrokovati probleme sa zubima.

Nećete imati kvalitetan san

Studija objavljena u Journal of Sleep Medicine otkrila je da je konzumiranje hrane sa malo vlakana i visokim sadržajem zasićenih masti povezano sa lakšim snom i nesanicom noću. Konzumiranje više šećera, posebno noću, smanjuje kvalitet i količinu sna od kojeg vaše telo može imati koristi.

Možda ćete dobiti na težini

Kao što znate, sladoledi imaju visoku kalorijsku vrednost, tako da redovna konzumacija neće pomoći vašim naporima da izgubite težinu. To ne znači da ne možete da uživate u omiljenom letnjem desertu, sve dok izaberete sladoled bez šećera ili napravite domaći.

Problemi sa jetrom

Neki sladoledi imaju dodatnu fruktozu koja ih čini još slađim. Pokazalo se da je konzumiranje najmanje jedne porcije hrane sa fruktozom svakog dana povezano sa povećanim rizikom od razvoja nealkoholne bolesti masne jetre i nagomilavanja viška masti u jetri.

Može doći do jakog nadimanja

Ako ne podnosite laktozu, konzumiranje sladoleda može izazvati bol u stomaku, dijareju, nadimanje ili druge neprijatne gastrointestinalne simptome. Dobra vest je da danas postoji mnogo opcija sladoleda bez laktoze, koji pružaju rešenje za one koji ne tolerišu mlečne proizvode.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group