Smokve – čudotvorno slatko voće

Uskoro dolazi sezona smokava, a ovo slatko, fotogenično voće odavno je steklo čitavu armiju fanova, i to sasvim opravdano.

Pored prijatnog ukusa, smokve imaju i mnoga korisna svojstva za organizam: od prevencije kardiovaskularnih bolesti do poboljšanja stanja kože.

Prednosti smokava

Smokve su izuzetno bogate raznim vitaminima i elementima u tragovima, čija se koncentracija značajno povećava ako se voće osuši. Međutim, u ovom slučaju će se koncentracija šećera i kalorijski sadržaj voća povećati skoro 5 puta, pa stručnjaci i dalje preporučuju da se opredelite za sveže voće.

Smokve su pravi izvor bakra, koji je potreban za pravilan tok mnogih procesa u telu. Neophodan je za normalizaciju metabolizma, formiranje novih crvenih krvnih zrnaca - eritrocita, proizvodnju neurotransmitera i vezivnog tkiva.

Pored toga, slatko voće je izuzetno bogato vitaminom B6 koji pomaže telu da razgradi proteine u aminokiseline, dobije energiju iz njih, igra važnu ulogu u zdravlju nervnog sistema (naročito kognitivne funkcije) i u stanju je da uspori proces starenja.

Da ostanete mladi, pomoći će vam i antioksidansi kojima su bogate smokve, a koji štite ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavaju pojavu bora i hiperpigmentacije.

Redovna konzumacija smokava može biti korisna za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Studije su utvrdile vezu između upotrebe smokava i smanjenja nivoa LDL – „lošeg” holesterola. Plod je bogat vitaminom K koji jača zidove krvnih sudova, sprečava njihovo kalcifikovanje i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Pošto je slatko voće izuzetno bogato vlaknima, ono igra važnu ulogu u zdravlju gastrointestinalnog trakta. Poboljšava peristaltiku creva, stimuliše varenje i može sprečiti neke bolesti digestivnog sistema.

Štetna svojstva smokava nisu pronađena, ali iz više razloga treba biti oprezniji sa njima.

Prvo, voće (posebno u sušenom obliku) sadrži pristojnu količinu šećera, što može izazvati oštre skokove glukoze u krvi, a dugoročno i povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Zanimljivo je, ali listovi smokve, od kojih se kuva čaj, naprotiv, pokazali su se kao odlično sredstvo za kontrolu šećera u krvi.

Pored toga, smokve, kao i skoro svaki proizvod, mogu izazvati teške alergijske reakcije zbog velike količine šećera i voćnih kiselina u sastavu.

Ako ih nikada niste jeli, a sada ste odlučili da ih probate - ograničite se na malu količinu i pogledajte kako će telo reagovati.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group