Sezona dunja: koliko je "zlatna jabuka" korisna za vas?

Plod koji izgleda kao da je nastao ukrštanjem jabuke i kruške - dunja je orijentalno voće koje uglavnom raste u centralnoj Aziji, Iranu i u zemljama Kavkaza.

Dunja se uzgajala u staroj Grčkoj, gde se smatrala simbolom ljubavi i plodnosti. Prema legendi, dunju je Pariz poklonio Afroditi, a od tada je jedno od njenih naziva - "zlatna jabuka".

Sezona berbe dunje pada krajem jeseni, pa je sada trenutak da uživate u svim njenim blagodetima i korisnim svojstvima.  

Sastav i korisna svojstva dunje

Dunja je pravo skladište hranljivih materija i vitamina. Sadrži vitamine grupa A, B, C, E i PP, gvožđe, vlakna, kalcijum, jedinjenja pektina, antioksidante i druge supstance i mikroelemente. Pektini u dunji normalizuju varenje, ali njihovo najvrednije svojstvo je sposobnost uklanjanja nagomilanih radionuklida iz tela. Osim toga, zbog visokog sadržaja gvožđa u dunji, njeni plodovi se često koriste kao lek u borbi protiv anemije. Osim toga, dunja ima i adstrigentna, antiseptička i hemostatska svojstva.

Ko ne bi trebalo da jede dunje

Dunja se ne preporučuje osobama sa čirevima i drugim akutnim oboljenjima želuca, jer zbog snažnog adstringentnog dejstva plod može dovesti do grčeva i pogoršati stanje.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group