Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Pet koraka do savršene šoljice čaja


Dok je za nekoga čaj samo način da se prevaziđe prehlada ili virus, za druge je to savršeni jutarnji ili popodnevni ritual. Ma koju vrstu čaja koristili, sledite ove praktične savete koji će vam omogućiti savršenstvo ukusa i nezaboravnu čajanku...

1.Napunite čajnik svežom vodom

Prospite iz čajnika ostatke vode i koristite samo količinu vode koja vam je potrebna. Upotrebite isključivo svežu vodu, jer će tada boja čaja biti svetlija, a ukus svežiji. Sveža voda sadrži dosta kiseonika koji poboljšava degustaciju.

2.Nikada ne sipajte prekipelu vodu u čaj

Idealna temperatura za zeleni čaj je od 75 do 85 °C, a za crni čaj od 85 do 95 °C. Neki čajevi se mogu praviti i u hladnoj vodi. Podravkin novi čaj od limuna i limete prilagođen je pripremi u hladnoj i u vrućoj vodi, odnosno može se konzumirati kao topli ili ledeni napitak. Svaka filter kesica upakovana je u aroma omotač koji čuva svežinu i miris čaja.

3.Zavisno od vrste čaja ostavite kesicu čaja u toploj vodi od 3 do 8 minuta

Na ovaj način dobićete svež ukus bez gorčine. Najvažnija faza pripreme je uklanjanje kesica iz vaše šolje ili čajnika. Ako koristite kesicu, nikada ne pritiskajte kašičicom kesicu o stranu šolje ili čajnika. Na ovaj način potisnućete gorčinu napolje i upropastiti čaj. Kesicu samo izvucite iz šoljice.

4.Prvo se sipa mleko

Ukoliko želite, dodajte mleko, ali nikad ga ne koristite za čajeve u beloj, zelenoj ili žutoj boji. Mleko ide prvo. Kada sipate čaj nakon mleka, on će zagrejati mleko na svoju temperaturu i omogućiti ravnomerno mešanje.

5.Probajte kombinacije tradicionalnih ukusa

Podravka čaj od nane i kamilice nudi specifičan spoj ovih klasičnih ukusa tako da u jednoj kesici čaja dobijate sva blagotvorna i umirujuća svojstva obe biljke. Jedinstvena kombinacija cvetova kamilice i listova nane u ovoj recepturi ističe najbolje od oba ukusa.

Recept: Čaj limun limeta s đumbirom

Podravka čaj Limun i limeta nudi vam lepo zaokružen miris i ukus voća i bilja, a uz đumbir i krastavac možete napraviti pravo osveženje.

Sastojci:
  • 3 filter vrećice čaja Podravka limun limeta
  • 600 ml vode
  • sveži đumbir
  • polovina svežeg krastavca
Priprema:

Filter vrećice čaja prelijte vodom i ostavite da odstoji 8 minuta. Vrećice izvadite, a čaju dodajte 2 kašičice ceđenog soka đumbira i krastavac narezan na kolutove.

Posluživanje: Napitak ostavite u frižideru 30 minuta pre posluživanja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group