Ovseno mleko sadrži super šećer! Šta to znači?

Da li je štetno po zdravlje?

Danas niko nije iznenađen transformacijom proizvoda poznatih od detinjstva, a mleko je jedno od njih. Pored kravljeg mleka, danas postoji veliki izbor biljnih varijanti, a ovseno je jedna od najčešćih alternativa.

Međutim, pored prednosti, u poslednje vreme se govori i o nedostacima ovsenog mleka. Sve je u sadržaju svojevrsnog "super šećera", koji telo brzo apsorbuje. Vreme je da odahnete: stručnjaci kažu da ovseno mleko i dalje može biti deo zdrave ishrane.

Ne treba žuriti sa odbijanjem hrane i pića na bazi ovog napitka, čak i ako ponekad na Twitteru možete pročitati da je štetnije od bilo kojeg slatkog gaziranog pića. Dobra vest je da nutricionisti smatraju da je ovo smešno. Latte od ovsenog mleka i dalje je dobra (i ukusna) ideja.

Šta je "super šećer"?

Lista sastojaka ovsenog mleka sadrži ovas, puter, so i vitamine, ali i nekoliko grama šećera. Šećer je zapravo prirodni rezultat prerade ovsa. Tokom proizvodnje dodaju se enzimi koji razlažu prirodni ovseni skrob u šećer. Zato je takvo mleko slatkog ukusa.

Ovo je posebna vrsta prirodnog šećera koja se naziva maltoza i obdarena je visokim glikemijskim indeksom. To znači da će u poređenju sa drugim vrstama ugljenih hidrata takav proizvod brzo podići nivo šećera u krvi. Međutim, još uvek nije vredno brige, jedan proizvod sa malim sadržajem takvog posebnog šećera neće naneti štetu vašem telu.

Žitarice od celog zrna natopljene ovsenim mlekom ili smuti na bazi povrća i mala količina ovog napitka uopšte nisu šteštni za vaše zdravlja. Štaviše, ne bi trebalo da se plašite ni običnih ovsenih pahuljica - velika količina vlakana, proteina i drugih hranljivih materija u sastavu značajno nadmašuje "super šećer". Ipak, ne preterujte sa ovsenim mlekom i pijte ga tokom dana.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group