Koje vitamine treba piti kako koža ne bi bila suva

Svi savršeno dobro znamo da lepota kože počinje iznutra.

Uobičajeni problem, poput suve kože, može biti uzrokovan različitim faktorima: nepravilnom negom, dehidracijom, starenjem, sezonskim klimatskim promenama, stresom, alergijama ili nedostacima u ishrani.

Ako redovno koristite hidratantne kreme, pijete dovoljno vode i jedete uravnoteženo, a perutanje kože se nastavlja, onda se problem mora rešiti iznutra. Izdvojili smo pet dodataka ishrani koji pomažu u suvoći kože i daju joj zdrav, blistav izgled.

Vitamin D

Vitamin D je odgovoran za mnoge aspekte zdravlja, uključujući dobro stanje kože. Reguliše svoju barijernu funkciju, brzinu rasta novih ćelija epiderma, kao i stanje imuniteta - prvu liniju odbrane od patogenih organizama. Osim toga, naučna istraživanja su direktno povezala nedostatak vitamina D sa suvom kožom. Sada, sedeći kod kuće, očigledno ne dobijamo dovoljno „solarnog“ vitamina, pa su dijetetski suplementi odlično rešenje.

Kolagen

O kolagenu smo već govorili više puta, ali kada je u pitanju stanje kože, ne možemo, a da ga ne pomenemo. To je najzastupljeniji protein u našem telu, koji čini oko 75% naše kože. Sa godinama, kolagenska vlakna postaju tanja, gube elastičnost, što dovodi do suvoće, ljuštenja i bora. Redovno konzumiranje kolagena ne samo da povećava elastičnost kože, već stvara i zaštitni sloj koji sprečava isparavanje vlage više nego što je potrebno.

Vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans koji štiti ćelije tela od oštećenja slobodnih radikala, sprečavajući oksidativne procese koji dovode do preranog starenja. Osim toga, u stanju je da reaguje sa kolagenom, koji blagotvorno deluje na stanje kože. Ako telo ima dovoljno vitamina C, barijerna funkcija kože je primetno poboljšana, što pomaže da se duže zadrži vlaga u ćelijama i štiti od suvoće.

Riblje ulje

Riblje ulje je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, neophodnih za lepu kožu. Sadrži i druge esencijalne kiseline koje imaju snažna protivupalna svojstva. Riblje ulje ne samo da hrani kožu iznutra, već i jača zaštitnu barijeru koja sprečava isparavanje vlage i može usporiti proces starenja.

Ceramidi

Ceramidi su uobičajena komponenta hranjivih krema i seruma za lice, iako se o tome govori mnogo manje nego o kolagenu. To su molekuli lipida koji zbog svoje veličine prodiru u duboke slojeve kože pružajući zaštitu iznutra. Barijera koju stvaraju štiti od štetnih uticaja okoline i zadržava vlagu u ćelijama.

Pre upotrebe bilo kakvih dijetetskih suplemenata, konsultujte se sa svojim lekarom. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group