Kako da ubrzate proces sazrevanja banana

Što su zrelije banane ne samo da su slađe, već su i mnogo bolje za zdravlje! Evo kako možete da ubrzate proces sazrevanja banana.

Kako banana zri, ona dobija tamne tačkice po sebi. Što više tačkica ima, više je obogaćenih ćelija koje razvijaju imunitet organizma. Rezultati nekoliko istraživanja, pokazali su da je konzumacija zrelih banana povećala broj crvenih krvnih zrnaca, telesni imunitet i doprinela proizvodnji antikancerogene supstance (TNF) koja uništava abnormalne ćelije.

Naime, banane čija je kora žuta ili blago zelenkasta, imaju ta svojstva u mnogo manjoj meri. Zapravo, ustanovljeno je da su banane koje imaju tamne mrlje čak osam puta efikasnije u svom pozitivnom delovanju na organizam!

Ali, ako imate problema sa dijabetesom ili jednostavno volite da vodite računa o količini šećera koju dnevno unostite u organizam, treba da uzmete u obzir da zrele banane znače slatke banane, a da intenzitet šećera zavisi i od stepena zrelosti.

Naime, sve ono što banane čini tvrdim u procesu zrenja pretvara se u šećer. Naravno, većina nas bi radije pojela nešto slađe s vremena na vreme, ali ne smemo ni da zaboravimo da iako je prirodni šećer zdraviji od ostalih, ni on nije preterano zdrav za naš organizam ako preterujemo.

Ako naiđete na mlade, pa čak i delimično zelene banane sada ne morate da strepite od kupovine jer sve što je potrebno jeste da ih malo protrljate, odnosno nagnječite!

Da biste ubrzali proces sazrevanja banana samo ih nagnječite, a možete i da ih umotate u vlažnu kuhinjsku krpu. S druge strane, ako vam treba mnogo banana i želite da uštedite na vremenu, možete i da ih sve stavite u veliku plastičnu kesu, pa blago kuckate o ivicu kuhinjske ploče, stola ili bilo koje čvrste površine.

Možda rešenje nije idealno zbog količine vremena koje podrazumeva, ali svakako ubrzava proces. Uostalom, čak i jedna banana dnevno je bolja od nijedne, zar ne?E.G.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group