Insulinska rezistencija - uzrok masnih naslaga na stomaku

Da li želite da izgubite masne naslage sa stomaka i da li vam nikako ne ide, iako vežbate i imate pravilnu ishranu? Ako je vaš odgovor pozitivan, možda je u pitanju insulinska rezistencija.

Prema jednoj amričkoj akademiji, insulinsku rezistenciju ima oko 80 miliona ljudi, i to samo u Americi. Kada se ne tretira na vreme, ona može biti opasna po život i dovesti do mnogi zdravstvenih problema, kao što su srčani problemi i dijabetes tipa 2.

Salo na stomaku

Rezistencija insulina znači da mišići, jetra i masne ćelije ne reaguju normalno na insulin. To pokreće veću proizvodnju insulina iz pankreasa, kako bi glukoza iz krvi ušla u ćelije i koristila se za energiju. Gde onda višak glukoze odlazi? Višak glukoze prolazi kroz krvotok, što dovodi do dijabetesa - pored ostalih bolesti.

Insulin i stomačne masnoće

Istraživači su otkrili da abdominalne masne ćelije mogu poremetiti normalan balans i funkciju hormona, kao što je leptin, koji igra važnu ulogu u telesnom reagovanju na insulin. Nevezano za vašu težinu, postoji velika povezanost između abdominalne gojaznosti i insulinske rezistencije.

Masnoće koje se nakupljaju u predelu stomaka su u najvećem broju slučajeva visceralne. Visceralne masti su biološki aktivne, što znači da proizvode hormone i druge supstance koje imaju direktan efekat na zdravlje. Višak telesnih masnoća,  pogotovo stomačnih, remete balans hormona i povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Na svu sreću, visceralne masti se lako mogu izgubiti uz zdravu ishranu i vežbanje.

Smanjenje nivoa insulina

Da bi se sprečio visok nivo insulina, zdrava, balansirana ishrana sa dosta vežbanja je najvažnija.

Zato vam donosimo nekoliko promena, koje treba da uvrstite u vaš život i ishranu:

* Jedite više borovnica - njihovi bioaktivni sastojci povećavaju osetljivost na insulin i smanjuju rizik od razvijanja dijabetesa;

* Uzimajete vitamin D - poboljšava osetljivost na insulin i pravi balans između hormona;

* Cimet dodajte u sve što jedete - smanjuje krvni pritisak i holesterol

* Uzimajte suplemente cinka - cink povećava osetljivost na insulin.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group