Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Funkcionalna ishrana – poseban pristup zdravoj ishrani

Kada je reč o našim telima, svi smo mi kreirani na različit način.

Od različite genetske šeme, preko različitog životnog okruženja do odluka koje donosimo na svakodnevnoj bazi kada je ishrana u pitanju. Zašto bi onda trebalo da sledimo iste nutricionistične smernice ako smo svi u osnovi različiti? Umesto toga, poslužite se funkcionalnom ishranom, koja predstavlja holistički pristup ishrani, od kog možete imati velike koristi.

ŠTA JE FUNKCIONALNA ISHRANA?

Umesto da se bazira na jednosmernom sistemu, funckionalna ishrana je poseban pristup zdravlju pojedinca, koji uzima u obzir mnoge faktore – od nivoa aktivnosti, stresa, uslova života do izbora hrane koju jede. Funkcionalna ishrana se na više načina razlikuje od standardne ishrane, jer koristi hranu kao prirodan lek za uspostavljanje ravnoteže u organizmu. Prednosti funkcionalne ishrane su u tome što je plan ishrane prilagođen vašim potrebama, sa fokusom na celokupnom zdravstvenom stanju, nasuprot klasičnog gubitka kilograma.

RAZLOZI ZBOG KOJIH DIJETE NE FUNKCIONIŠU:

  • Mogu dovesti do usporavanja rada metabolizma - Iako je potrebno da ostvarite kalorijski deficit da biste smršali, ako unosite premalo kalorija, možete u potpunosti poremetiti rad vašeg metabolizma.

  • Mogu prouzrokovati prejedanje – Ako ste na dijeti, to znači da imate problem sa viškom kilograma a samim tim i da uskraćujete sebi hranu koju želite da pojedete. Stres usled držanja dijete, dovodi do porasta hormona kortizola koji dovodi do pada šećera u krvi i stavlja pred vas neodoljivu želju za slatkišima.

  • Pretvara hranu u neprijatelja – Dijeta vas navodi da hranu posmatrate kao neprijatelja koji vam donosi višak kilograma. Ovo može dovesti do poremećaja pri ishrani. Bolesti poput bulimije i anoreksije se javljaju u ovakvim slučajevima.

  • Gubitak kilograma koji uzrokuju je privremen – Najveći problem sa dijetama je taj što one nisu održivo rešenje. Kada posle 3 meseca završite sa dijetom tokom kojih ste izgubili 15 kg, ako se vratite uobičajenom načinu ishrane, očekujte i povrat izgubljenih kilograma.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

Foto: Pinterest

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group