Doručak: Ovih 5 namirnica ne bi trebalo da jedete na prazan stomak

Da biste dobro započeli i nastavili dan, potreban vam je pravilan hranljiv doručak, koji ne uključuje ove namirnice.

Ima onih koji za doručak mogu da pojedu šta god nađu pred sobom. I oni koji žele samo kafu i ništa više. Međutim, i jedni i drugi greše! Doručak je jedan od najvažnijih obroka u danu, jer nam daje neophodnu energiju koja nam je potrebna da ostanemo fokusirani na ono što radimo.

Izbori koje donosimo na prazan stomak ujutru mogu značajno uticati na naše varenje i dobrobit. Dok neki izbori hrane naše telo i um, drugi mogu izazvati iritaciju i nelagodnost.

Koju hranu je bolje ostaviti za kasnije tokom dana i šta odabrati za zdrav i hranljiv doručak:

Začinjena hrana

Začinjena jela mogu da izazovu pustoš u vašem digestivnom sistemu kada se konzumiraju na prazan stomak. Kapsaicin, supstanca koja čili papriku čini ljutom, može izazvati stomačne tegobe i žgaravicu. Započnite dan blažom opcijom, čuvajući „vruće“ za kasnije.

Kafa (obična ili sa mlekom)

Kafa je možda jutarnji ritual za mnoge, ali kisela priroda crne kafe, dodati šećer i mlečni proizvodi mogu iritirati sluznicu želuca. Generalno, svako kiselo piće ili piće na prazan stomak može pogoršati gorušicu ili gastritis.

Slatke žitarice i peciva

Ove osnovne namirnice za doručak mogu izgledati kao dobar izbor, ali, nažalost, trebalo bi da u potpunosti izbegavate rafinisane ugljene hidrate (koje ovi proizvodi sadrže) na prazan stomak jer mogu dovesti do skoka šećera u krvi praćenog neizbežnim padom kasnije.

Zbog toga se možete osećati usporeno i gladno do ručka i dovesti vas do nekontrolisanog grickanja. Birajte hranu od celog zrna i kombinujte je sa proteinima i vlaknima za energiju koja će trajati.

Pržena hrana

Pržena hrana je bogata mastima i potrebno joj je više vremena za varenje, opterećujući probavni sistem, posebno kada se jede rano ujutru. Ovo može dovesti do osećaja tromosti i mučnine. Izaberite lakše opcije poput ovsene kaše ili jaja za energičniji doručak.

Voćni sok

Iako je voćni sok zdrav izbor, nemojte ga piti na prazan stomak zbog štetnog uticaja na zdravlje zuba. Kiselina u voćnim sokovima može erodirati zubnu gleđ i povećati rizik od karijesa.

Donošenjem pametnijih odluka o tome šta ulazi u vaš prazan stomak u trenutku kada otvorite oči, postavljate se za dan pun energije i fokusa. Izaberite hranu koja se lako vari sa proteinima, vlaknima i zdravim mastima za doručak koji hrani telo i održava vas sitima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group