Da li je med dozvoljen tokom posta?

Odgovaramo na pitanje koje često zanima one koji su odlučili da poste.

Veliki uskršnji post je počeo, međutim, mnogi od onih koji su odlučili da poste, još uvek nisu sigurni koju hranu mogu bezbedno da jedu, a koju - ne. Na primer, neko pokušava da privremeno isključi iz ishrane med, dok drugi ljudi koriste med kao desert tokom dana posta.

Otkrivamo vam da li je dozvoljeno jesti med tokom velikog uskršnjeg posta.

Poznato je da se u danima posta strogo zabranjuju deserti, a ta reč označava mlečnu čokoladu, razne vrste keksa, slatkiše, kolače, torte i druge slatkiše iz relevantnih odeljenja supermarketa.

Ali, postoji grupa proizvoda koji mogu biti alternativa uobičajenim poslasticama i nisu zabranjene da se jedu u toku posta: tu spadaju džem, sušeno voće (suvo grožđe, suve kajsije, smokve, suve šljive), orasi, tamna čokolada, alva, marmelada i med. Da, med može da se jede u postu. Svi sveštenici navode primer Svetog proroka Jovana, koji je tokom velikog posta koristio samo med.

Osobine meda

Med je u mogućnosti da značajno pomogne kod strogog menija, jer uključuje različite mikroelemente i vitamine. Med će pomoći onima koji tokom perioda posta osećaju umor i vrtoglavicu, jer daje telu snagu i energiju. Ne zaboravite da je u postu važno uzimati pravu meru - dve kašičice meda dnevno će biti dovoljne da zadovolje potrebu za jednostavnim ugljenim hidratima.

Med se može dodati čaju ili suvom pecivu umesto šećera. Jutarnja kaša sa medom biće mnogo ukusnija, a za večeru možete napraviti laganu salatu sa sosom na bazi maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, meda i začina.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group