Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Celijakija – doživotna borba sa glutenom

Celijakija, celijačna bolest ili (ukoliko baš volite da komplikujete stvari) gluten-senzitivna enteropatija je doživotna autoimuna bolest.

To je prva stvar koju morate znati kada je ova crevna napast u pitanju. Ona ukazuje da patite od doživotne nepodnošljivosti glutena te da, samim tim, nećete moći da je se otarasite tako lako. Bolje reći nikada. Ipak, dobra vest je da se sa njom možete nagoditi ili je, kako danas doktori vole da kažu, bar držati pod kontrolom.

Većina mališana sa ovom dijagnozom će vam reći da je celijakija zapravo “ono što se desi svaki put kada pojedete nešto što u sebi sadrži gluten”. I ovo je možda najbolji i najiskreniji opis celokupne situacije. U prevodu, možete živeti i funkcionisati sasvim normalno dugi niz godina, a onda odjednom osetiti da vas sopstveno telo jednostavno - izdaje. I to na gotovo svim poljima, jer celijakija podrazumeva čitav niz tipičnih i atipičnih simptoma bolesti. Pomenimo samo neke: dugotrajni proliv sa učestalim masnim i krvavim stolicama, velika nadutost stomaka, gubitak apetita i težine, bolovi u kostima i zglobovima, anemija, depresija, jednom rečju - opšta slabost organizma.

A zašto se sve ovo dešava, zapitaćete se? Tajna, a ujedno i problematika ove bolesti, krije se u našim crevima. Naime, površina creva prekrivena je milionima sitnih izbočina, takozvanim resicama, koje povećavaju površinu tankog creva i na taj način omogućavaju efikasnije varenje hrane. Kako je upravo tanko crevo zaduženo za apsorpciju hranljivih sastojaka i minerala iz hrane, jasno vam je da svaki problem u vezi sa njim dovodi do malapsorpcije ovih nutrijenata a vremenom i do kolapsa organizma. Pogađate – upravo je celijakija “zadužena” za oštećene sluznice tankog creva, pa stoga ne treba da čudi podatak da novootkrivena i nelečena celijačna bolest sa sobom najčešće nosi nedostatak gvožđa, vitamina D i B12, kalcijuma, cinka i bakra.

Sada valja odgovoriti na pitanje – kakve veze gluten ima sa svim tim? Prosto rečeno, gluten je protein koji se nalazi u svim onim žitaricama koje svakodnevno koristimo u ishrani: pšenici, ječmu, ovsu, raži, spelti. Kako je celijakija autoimuna bolest izazvana glutenom, tako će i vaš organizam svaki put kada unesete nešto što sadrži gluten odreagovati burno. I da, ukoliko ste baš vi ta “jedna u sto” osoba koja pati od ove bolesti, čak i najmanja moguća čestica ovog proteina biće pogubna za vaše crevne resice. Drugim rečima, ne postoji manja ili veća količina glutena koja se može pojesti dnevno – doživotna bezglutenska dijeta je jedino rešenje za normalan život celijakičara.

Iako već na sam pomen dijete stvari zvuči zastrašujuće, valja napomenuti da danas ima puno bezglutenskih proizvoda koji se mogu naći u prodavnicama i poslužiti kao prva pomoć svima onima koji su na ovoj dijeti. Kažemo “prva pomoć” jer valja imati na umu da ovi proizvodi ne trebaju i ne smeju biti svakodnevna zamena za sve one prirodne varijante koje su u ponudi: meso, mleko, povrće, voće, kao i sada već naveliko popularna i dostupna brašna od prosa, pirinča, kukuruza.

Uvek imajte u vidu da je glavni cilj i svrha bezglutenske dijete potpuno eliminisati gluten iz ishrane, ali istovremeno ne zaboraviti da su industrijski proizvodi sa oznakom precrtanog klasa pšenice često i prave pravcate kalorijske bombe, pa mogu izazvati više štete nego koristi. Verovali ili ne, gluten se ponekad krije na mestima gde ga najmanje očekujete: lekovi, šminka, šamponi, paste za zube. Posebnu pažnju posvetite ishrani van kuće zbog moguće kontaminacije prilikom transpotrta, skladištenja i izlaganja u prodaji.

Život sa celijakijom može biti izuzetno težak, jer ova bolest ne samo da menja način na koji se hranimo, postojeće navike i izbore koje (svakodnevno) donosimo, već sa sobom nosi razne društvene neprijatnosti ali i bolne dane. Ipak, ukoliko ste jedan od onih koji veruju da se sve u životu dešava s razlogom, onda vas ova bolest zaista može oplemeniti i naučiti disciplini. Naš savet svima onima koji se bore sa ovom boljkom jeste prvenstveno edukacija, strogo pridržavanje saveta stručnjaka i redovna suplementacija. Živite svoj život bez straha i znajte da je uz malo truda moguće preporoditi organizam, te zaustaviti nepopravljivu štetu koja bi vas mogla koštati normalnog života u budućnosti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group