8 novih pravila mediteranske dijete: punomasno mleko, kiseli krastavci i biljna vlakna koja daju zdravo telo

Tražili smo najnovija istraživanja kako bismo vam otkrili sve nove činjenice o mediteranskoj ishrani, tako da možete biti sigurni da su vaši izbori zaista zdravi.

Nauka je kroz veliku studiju „The Seven Countries Stuyi”, koja je pratila Grke i Italijane, potvrdila vrednost mediteranske dijete za prevenciju teških bolesti. Istraživači su takođe pozitivno ocenili to što oba naroda često jedu zajedno, njihov glavni obrok je ručak, redovno šetaju i ne žele da se odreknu popodnevne dremke! U poslednjih 60 godina, naravno, istraživanja i naučni razvoj otkrili su mnogo više prednosti ove dijete.

U stvari, razvoj je toliko značajan da su stručnjaci odlučili da „osveže“ pravila mediteranske ishrane tako što će uključiti sve što smo naučili u poslednjih nekoliko godina o izboru, kvalitetu hrane i održivosti, tako da izvučemo maksimum od svega što nam ona nudi.

Jedite fermentisanu hranu svakodnevno

Iako je fermentacija drevna metoda konzervacije, istraživači su tek nedavno počeli da otkrivaju prednosti konzumiranja jogurta, kiselog kupusa, kiselih krastavaca, kefira, misa i kimčija. Bakterije koje su prirodno prisutne u nekim probiotičkim namirnicama doprinose boljem varenju, tako da ne otežavaju creva i povećavaju apsorpciju hranljivih materija.

Otkrijte drevno seme

Dvostruko nasumično istraživanje usmerilo je našu pažnju na žitarice celih zrna i posebno na drevne žitarice (ekumen, kinoa, amarant, zea i teff), koje nisu pretrpele značajne promene selektivnim uzgojem tokom vekova. U studiji se ističe da bi njihova konzumacija mogla da doprinese smanjenju holesterola i šećera u krvi, dok se ističe da sadrže više antioksidanata i antiinflamatornih komponenti, efikasnije nas štiteći od kardiovaskularnih bolesti.

Masti

Jedna od najvećih studija o mediteranskoj ishrani, PREDIMED, uključila je skoro 8.000 ljudi sa najmanje tri faktora rizika za kardiovaskularne bolesti. Učesnici su sledili jedan od tri plana ishrane: ishranu sa malo masti, mediteransku ishranu sa orasima i mediteransku ishranu sa ekstra devičanskim maslinovim uljem. Nakon 4 godine, istraživači su primetili smanjenje rizika od moždanog udara, srčanog udara i 50% manjeg rizika od dijabetesa tipa 2 kod onih koji su usvojili jednu od dve verzije mediteranske dijete.

Veganizam i vegetarijanstvo

Opšte je prihvaćeno da voće i povrće štiti naše zdravlje od mnogih ozbiljnih bolesti. Ali zašto stručnjaci ističu organske proizvode? Uz potencijalno više antioksidanata i manje ostataka pesticida, razlog je pozitivan efekat njihovog uzgoja na zdravlje zemljišta. U studiji Kanadskog centra za istraživanje i obrazovanje iz 2015. godine otkriveno je da organska poljoprivreda doprinosi očuvanju ekosistema, štiteći ga za naredne generacije.

Salate

Studija Nature Plants otkriva cenu proizvodnje hleba, pri čemu su organski usevi ekološki prihvatljiviji od konvencionalnih.

Jedite puno vlakana

Kada je studija otkrila da Afroamerikanci imaju 13 puta veći rizik od raka creva nego Južnoafrikanci, istraživači su analizirali ishranu dve grupe - njihovi rezultati su objavljeni u Nature Communications. Stručnjaci su "razmenili" ishranu zdravih volontera iz dva regiona. Nakon samo 2 nedelje, biomarkeri su se promenili i Afroamerikanci koji su usvojili južnoafričku ishranu (sa visokim sadržajem vlakana iz kukuruza i mahunarki i malo životinjskih masti) imali su manji rizik, dok su Južnoafrikanci koji su usvojili zapadnjačku ishranu (prženo i crveno meso ) drastično povećali odgovarajuće pokazatelje. Međutim, to nisu samo biljna vlakna, već i „kompletan“ paket orašastih plodova i semena: masne kiseline, fitosteroli…

Birajte proizvode od punomasnog mleka

U novoj studiji u magazinu Circulation, preporučuje se konzumiranje mlečnih proizvoda sa svim njihovim mastima. Ovo su glavni izvori dugolančanih zasićenih masti u ishrani i povezani su sa 50% manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Štaviše, druga studija u The American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je konzumacija punomasnih mlečnih proizvoda povezana sa manjom verovatnoćom gojaznosti, možda zahvaljujući većem osećaju sitosti koji oni nude.

Birajte masnu ribu

Birajte ribu bogatu antiinflamatornim omega-3 masnim kiselinama (sardine i losos su najbolji izvori).

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group