7 namirnica bogatih vitaminom D idealnih za zimu

Vitamin D, takođe poznat kao "vitamin sunca", utiče na mnoge telesne funkcije, uključujući zdravlje kostiju, jer pomaže u apsorpciji gvožđa i fosfora.

Istraživanja takođe sugerišu da nizak nivo vitamina D može biti faktor koji povećava rizik od srčanih bolesti, autoimunih bolesti i raka.

Vitamin D igra primarnu ulogu u održavanju nivoa serotonina, neurotransmitera koji reguliše radost i raspoloženje i čije je odsustvo povezano sa depresijom. Naime, istraživanjem je potvrđeno da je zimi kada je izlaganje suncu mnogo manje i samim tim telo proizvodi mnogo manje D, simptoma depresije je mnogo više.

Prema mišljenju stručnjaka, odraslima je potrebno oko 600 IU jedinica vitamina D. I dok oko 90% ovog neophodnog vitamina dobijamo od sunca, preostalih 10% možemo pronaći kroz određenu hranu. Nastavite da čitate da biste saznali koja hrana vam može pomoći da ojačate svoje telo ovim vitaminom, čak i zimi.

« 6 7 8 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group