5 stvari koje se dešavaju vašem telu kada prestanete da pijete alkohol

„Dry January“ je popularna navika detoksikacije.

Za mnoge je to ustaljena pauza, koja proizilazi uglavnom iz potrebe da se uzdržite od alkohola, posebno nakon završetka praznične sezone, kada smo skloni da konzumiramo veće količine. Ali kako uzdržavanje od alkohola utiče na telo?

Iako postoje očigledne prednosti povezane sa smanjenom konzumacijom alkohola, kao što je smanjeni rizik od raka i bolesti jetre kasnije u životu, „Dry January“ može imati i druge pozitivne efekte na vaše opšte zdravlje.

Prijatan odmor za vašu jetru

Zadatak jetre je da filtrira toksine, a alkohol je toksičan za vaše ćelije. Obilno piće (najmanje 15 pića za muškarce i 8 ili više za žene nedeljno) može uticati na jetru i dovesti do masne jetre, ciroze i drugih problema. Dobre vesti: vaša jetra može da izleči, čak i da se regeneriše, ako smanjite ili isključite alkohol.

Manje alkohola da izgubite težinu

Čaša piva ima oko 150 kalorija, a čaša vina oko 120. Pored ovih uglavnom praznih kalorija, alkohol povećava apetit. Takođe vas čini impulsivnijim i manje sposobnim da se oduprete iskušenjima hrane. Dakle, kada se držite podalje od alkohola, broj na vagi može ići nizbrdo.

Zdrava i sjajna koža

U roku od nekoliko dana od uzdržavanja od alkoholnih pića, vaša koža će biti više hidrirana. Alkohol je diuretik, što znači da izaziva više mokrenja, što vas zauzvrat dehidrira. Takođe smanjuje proizvodnju antidiuretičkog hormona, koji pomaže telu da apsorbuje više vode. Konačno, ako prestanete da pijete alkohol, stanja kože kao što su akne ili ekcem mogu se poboljšati.

Vaš seksualni život se može poboljšati

Malo alkohola može probuditi vašu seksepilniju stranu, ali nekoliko čaša pića dnevno zapravo ima suprotan efekat. Muškarci mogu imati problema sa postizanjem i održavanjem erekcije, a seksualni nagon žena može da se smanji i mogu da dožive suvoću vagine. Smanjite piće i primetite razliku u svom seksualnom životu.

Manje alkohola za slatke snove

Alkohol vas u početku može učiniti pospanim, ali kada zaspite, to može postati uzrok da se više puta budite tokom noći. Pored toga, remeti važnu REM fazu sna što može uticati na vaše disanje. Možda ćete morati da prekinete san da biste otišli ​​u kupatilo ili popili vodu. Pokušajte da izbegavate da pijete alkoholna pića, posebno kasno popodne i uveče, radi mirnijeg sna.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group