4 stvari koje se dešavaju telu kada jedete brzo

Naravno, brzo konzumiranje hrane može dovesti do povećanja telesne težine. Ali da li ste znali da to takođe može povećati rizik od zdravstvenih problema?

Često je brza hrana deo ukupnog brzog načina života. Ako puno radite i generalno radite velikom brzinom u svakodnevnom životu, lako ćete steći naviku da jedete na ovaj način. Ali ova navika ima svoju cenu: brzo konzumiranje hrane ne samo da smanjuje zadovoljstvo dobrog obroka, već može imati i ozbiljan uticaj na vaše zdravlje. Konkretno, možete se suočiti sa bilo kojim od sledećih rizika.

Povećavate rizik od gojaznosti

Brza hrana je povezana sa povećanim rizikom od gojaznosti. Stoga ne čudi da su i manje žvakanja i brzo konzumiranje hrane povezani sa unosom više kalorija. U jednoj studiji, učesnici koji su jeli ručak brzo su se posle toga osećali gladnije, u poređenju sa onima koji su jeli ležernijim tempom. Ali zašto se to dešava? Brzo konzumiranje hrane može poremetiti hormone creva koji pomažu u regulisanju apetita.

Kada brzo jedete povećavate rizik od dijabetesa

Samo brzo konzumiranje hrane ne izaziva dijabetes tipa 2, ali moguće je da često brzo „uživanje u obroku“ može dati vašem telu dodatni podsticaj u tom pravcu. U velikoj studiji, muškarci i žene srednjih godina bez dijabetesa koji su prijavili da brzo jedu bili su pod povećanim rizikom od insulinske rezistencije. Ovo stanje, u kojem telo ne koristi efikasno insulin, može vremenom dovesti do dijabetesa. Naravno, kao što smo videli gore, brza hrana je povezana sa gojaznošću, a gojaznost je glavni uzrok insulinske rezistencije.

Povećavate rizik od razvoja metaboličkog sindroma

Insulinska rezistencija je zauzvrat usko povezana sa metaboličkim sindromom. Konkretno, oni koji brzo jedu bili su skloni da imaju nizak nivo HDL („dobrog“) holesterola. Ovo su 2 faktora rizika koji čine metabolički sindrom i često su predznaci srčanih bolesti.

Kada brzo jedete povećavate rizik od gastritisa

Brzo konzumiranje hrane takođe je povezano sa akutnim erozivnim gastritisom, upalom koja izjeda sluzokožu želuca i povećava šanse za peptični čir. Mogući razlog za ovo? Ljudi koji brzo konzumiraju hranu imaju veću verovatnoću da će se prejedati. A prejedanje, zauzvrat, uzrokuje da se hrana duže zadržava u želucu, izlažući želudačnu sluznicu većoj količini želudačne kiseline.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group