3 namirnice za koje niste znali da vam pomažu u svakodnevnom životu

Kad bi trebalo da izaberemo samo jednu reč oko koje se vrte naš život i psiha, to bi bila "hrana". U zavisnosti od raspoloženja i faze, naše navike u ishrani se menjaju.

Pored pozitivnih efekata uravnotežene ishrane na vašu psihu, telo i zdravlje, postoje i specifične namirnice koje deluju konkretnije i posebno u vašu korist.

Šta mislimo pod tim? Svakako su salate i voće fantastični za obnavljanje energije i hranljivih materija, ali sledeće namirnice vam mogu značajno pomoći da poboljšate energiju, smanjite stres i poboljšate rad mozga.

Svinjetina (od hrane koja vas puni energijom)

Svinjetina je važan izvor tiamina, vitamina B koji pomaže u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju za telo i mozak. Takođe je važna za funkcije srca, mišića i nervnog sistema. Cink u svinjetini takođe pomaže u jačanju imunološkog sistema, izgradnji proteina i zarastanju rana.

Banane protiv depresije i stresa

Banana ima 30% preporučenog dnevnog unosa vitamina B6, koji pomaže mozgu da proizvodi serotonin. Takođe vam daje triptofan koji ublažava depresiju i anksioznost.

Cvekla za jači mozak

Cvekla proizvodi azotni oksid, koji pomaže u povećanju protoka krvi kroz vaše telo i mozak, što zauzvrat može pomoći u smanjenju rizika od razvoja Alchajmerove bolesti i vaskularne demencije.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group