Korisna svojstva konzerviranog graška za koja niste znali

Grašak u konzervi je toliko svestran da se može koristiti u gotovo svakom jelu.

Odlično se slaže sa mesom, ribom, povrćem, raznim sosovima, pa može savršeno da upotpuni vaš dnevni jelovnik.  

Zanimljivo je da su holandski farmeri prvi počeli da konzerviraju zeleni grašak još u 16. veku. Samo sto godina kasnije, ova tradicija se proširila širom Evrope.

Vitamini

Da li ste znali da grašak u konzervi ne sadrži ništa manje vitamina i minerala od svežeg povrća? Konzervirani grašak sadrži fosfor, kalijum, gvožđe, dosta vitamina B1 koji je dobar za nervni sistem i vitamina B2 koji poboljšava unutarćelijski metabolizam, kao i vitamin A koji poboljšava stanje kože i kose.

Dnevna doza konzerviranog graška ne bi trebalo da prelazi 100-150 g dnevno, ne više od 3-4 dana u nedelji.

Ublažava probleme sa varenjem

Pošto konzervirani zeleni grašak sadrži skrob i dijetalna vlakna, oni mogu efikasno ublažiti zatvor i druge probleme sa varenjem. Grašak takođe normalizuje nivo holesterola i pomaže telu da se oslobodi toksina, stoga se zeleni grašak može čak bezbedno nazvati jednim od dijetalnih proizvoda.

Kalorijski sadržaj zelenog konzerviranog graška je 55 kcal na 100 g proizvoda.

Za lepotu

Ispostavilo se da je konzervirani grašak, koji volimo da dodamo raznim salatama, takođe koristan za žensku lepotu. Sve je u vezi sa antioksidansima, koji čiste telo na ćelijskom nivou i tako ga oslobađaju od toksina i alergena. Zbog toga ljudi koji redovno konzumiraju ovaj proizvod imaju manje problema sa kožom, kosom i noktima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group