20 namirnica koje ne treba držati u frižideru

Postoji tendencija među ljudima da koriste frižider kao sveobuhvatni prostor za skladištenje svih namirnica...

Pretpostavka je da će hladno okruženje usporiti proces zrenja/starenja ili kvarenja, tako da namirnice ostaju boljeg izgleda, boljeg ukusa i zdravije tokom dužeg vremenskog perioda. Ovo je greška. Postoji mnogo namirnica koje ne samo da nemaju koristi od skladištenja u frižideru, već ih držanje tamo može oštetiti, a u nekim slučajevima dovesti i do razboljevanja ljudi koji ih konzumiraju zbog razvoja bakterija u hrani.

1. Krompir - Kada je previše hladno, skrob u krompiru se pretvara u šećer, koji krompiru daje sladak ukus. Držite ga u papirnoj kesi, na tamnom i suvom mestu.

2. Med - Kada se med drži u frižideru postaje kristalizovan i gust. Držite ga na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti.

3. Paradajz počinje da gubi ukus kada se drži u frižideru i postaje mekan.

4. Jabuke isto kao i paradajz, počinju da gube ukus i teksturu nakon vremena provedenog u frižideru. Ostavite ih jednostavno na radnoj površini ili u neku činiju. Za hrskaviji ukus, pola sata pre nego ćete je pojesti stavite je u frižider. Samo tada sme da se drži na hladnom mestu.

5. Crni luk - Najbolje mesto za njegovo držanje je u papirnoj kesi, na suvom i tamnom mestu. Kada se drži u frižideru omekša i prenosi jak miris na ostale namirnice.

6. Kikiriki puter dugo traje kada je na suvom i tamnom mestu i nema potrebe da ga čuvate u frižideru.

7. Hleb - Možda ćete biti u iskušenju da ga stavite u frižider, ali je istina da će se tamo brže osušiti. Umesto u frižideru, držite ga na suvom mestu ili u posebnoj kutiji za hleb.

8. Banane se nikako ne smeju držati u frižideru. Ako se desi da pocrne, stavite ih u zamrzivač kako bi se brzinski stvrdnule.

9. Većina ulja su bezbedna ako se čuvaju na sobnoj temperaturi. Ako ulje ima niži nivo zasićenih masti, kao što je suncokretovo ulje, imaće više prednosti ako se čuva na hladnijem mestu kao što je taman kredenac ili u vratima frižidera.

10. Avokado - Celi avokado držite na radnoj površini ili u nekoj činiji, a ostake u frižideru kako se ne bi pokvarili. Držanjem u frižideru avokado će izgubiti ukus, tako da je najbolje da avokado iskoristite odmah.

11. Papričice - crvene, zelene, žute, pa i čili papričice je dobro držati u papirnoj kesi u hladnom kredencu ili fioci.

12. Citrusno voće - pomorandže, limun i limete možete držati na sobnoj temperaturi u činiji ili na radnoj površini.

13. Bobičasto voće - Sveže bobice inače imaju kratak rok trajanja, tako da je bolje da ih odmah pojedete nakon dan, dva od kupovine ili ih zamrznite za kolače i torte.

14. Dinje - je najbolje držati izvan frižidera. Jednom kada se stave u frižider, imaju tendenciju da postanu lomljive.

15. Kečap - Verovatno ste primetili da se u nekim prodavnicama kečap ne drži u frižideru i to je sa razlogom. Ne mora se držati u frižideru, čak i kada se otvori, zato što ima dovoljnu količinu sirćeta i konzervansa koji mu ne dozvoljavaju da se pokvari.

16. Džem - Zbog velike količine konzervansa u džemovima i želeima, takođe je okej držati ih izvan frižidera čak i kada se otvore.

17. Koštunjavo voće - nije baš veliki “prijatelj” sa frižiderom, tako da ga možete držati u činiji na stolu.

18. Kiseli krastavčići - su još jedna namirnica sa visokim brojem konzervansa, najviše sirćeta, koja će ostati hrskava i ako se drže u ostavi. Ali ako baš volite hladne kisele krastavce, stavite ih u vrata frižidera.

19. Beli luk - držite u papirnoj kesi, na tamnom mestu. Imaće odličan ukus nedeljama.

20. Kafa - Mnogi misle da kafa zaslužuje mesto u frižideru, međutim najbolje je da se drži na sobnoj temperaturi. Zbog takvog načina čuvanja prirodna ulja mogu dati božanstven ukus vašoj jutarnjoj kafi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group