Recepti

Tahini – kralj začina

Koliko ste upoznati sa tahini začinom?

Ovaj kralj među začinima je kao stvoren za dodavanje fantastičnog ukusa jelima.

ŠTA JE TAHINI?

Možda ste već probali neku hranu koja potiče sa Bliskog Istoka, a da niste ni znali zbog čega ima toliko nedoljiv ukus. Tajna je u prisustvu tahini začina. Ako ste pak, inspirisani istočnom kulturom rešili da po prvi put napravite u kućnoj radinosti humus, takođe će vam trebati ovaj začin. Videli ste ga u radnji pored vašeg omiljenog putera, ali šta je on zapravo?

U osnovi, u pitanju je pasta od mlevenih semenki susama, ali je tahini zapravo mnogo više od toga. On daje hranljivost sosevima i umacima, i obogaćuje pečenu hranu. Osim toga neizostavan je sastojak humusa, zbog kog ovaj istočnjački namaz ima tako fantastičan ukus.

KAKAV JE UKUS TAHINIJA?

Ukus tahinija je slankast, pomalo orašast i neodoljivo kremast. Ako vam prija ovakav ukus, možete ga slobodno bez mešanja sa drugom hranom konzumirati ravno iz tegle.

KAKO GA KORISTITI?

Tahini slobodno možete da posmatrate kao maslac od kikirikija i za početak ga možete mazati na tost i jesti za doručak, uz šolju mleka. Takođe, prosto je neodoljiv u kombinaciji sa slanim keksićima, pa čak i brownie keksom, kom daje savršen kontrast. Izvrstan je kao umak uz pomfrit ili tortilje. Ako volite ribu, svideće vam se i tahini preliv na njoj. Grilovano, bareno ili sveže povrće, savršena je podloga za tahini sos.

MALI PODSETNIK – Tahini je pun masnoća koje su jako zdrave za srce. Međutim, nemojte da vas ulje koje se pri vrhu tegle sakuplja usled stajanja odvrati od kupovine tahini preliva, jer je to sasvim normalna pojava. Protresite teglicu ili upotrebite kašiku u tu svrhu i problem će biti rešen.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group