Zasadite lavandu i osetite miris Mediterana u svojoj bašti

Ako niste u mogućnosti da odete u Provansu ovog leta da obiđete polja lavande, zašto ne biste uzgajali svoja?

Ova mediteranska biljka gaji se hiljadama godina u medicinske i kulinarske svrhe od strane mnogih drevnih kultura. Osim toga, to je apsolutno zadivljujuća biljka koja je vrlo izdržljiva dok u isto vreme dodaje romantičan osećaj vašoj bašti svojim dugotrajnim klasovima cveća i neverovatnim mirisom. Pored toga, doneće sve leptire (i pčele) u vaše dvorište.

Pitate se kako da uzgajate lavandu u sopstvenoj bašti (ili u saksijama, ako nemate dovoljno prostora)?

Evo svega što treba da znate:

Kakvu lavandu zasaditi u bašti?

Postoji nekoliko različitih vrsta lavande, tako da ćete morati da pročitate oznaku ili opis biljke da biste izabrali onu koja može da preživi zime u vašoj bašti. Najčešće dostupne vrste su engleska lavanda (Lavandula angustifolia), ljupka vrsta koja se često koristi za kuvanje i pečenje; lavandin (Lavandula x intermedia), hibrid koji je manje zahtevan od drugih vrsta; španska lavanda (Lavandula stoechas), koja ima cvetove sa malim čupercima "zečje uho" i francuska lavanda (Lavandula dentata), koja nije tako mirisna kao neke sorte, ali se dobro suši.

Koji su idealni uslovi za gajenje lavande?

Lavandi je potrebno puno sunca, odnosno šest ili više sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Preferira peskovito ili dobro drenirajuće tlo i treba izbegavati delove vašeg vrta koji ostaju vlažni sve vreme. Ako joj ne obezbedite prave uslove, lavanda ne uspeva. Ako imate loše zemljište ili malo dvorište, lavanda se takođe dobro snalazi u saksijama na vašoj terasi ili balkonu, tako da i dalje možete uživati u njenoj eteričnoj lepoti.

Kada je najbolje vreme za sadnju lavande?

Kasno proleće, nakon poslednjeg mraza, obično je idealno vreme da zasadite predivnu biljku. Takođe možete saditi lavandu u jesen, mada onda treba odabrati veće biljke koje su otpornije i verovatnije će preživeti zimu.

Možete li da gajite lavandu iz semena?

Da, ali samo ako ste strpljiva osoba! Lavandi su potrebne tople temperature tla da bi klijala, tako da morate da sejete seme u zatvorenom prostoru oko 8 do 10 nedelja pre poslednjeg prolećnog mraza. Svetla za uzgoj su vaša najbolja opklada, mada možete pokušati da postavite saksije i na prozor okrenut prema jugu. Tlo se mora održavati toplim, tako da će vam trebati toplotna prostirka da biste pokrenuli klijanje. Sadnicama može biti potrebno i do mesec dana da se pojave. Kada se pojave, nahranite sadnice tečnim đubrivom za sobne biljke. Nakon poslednjeg mraza u vašem kraju, naviknite ih na otvorene prostore (što se zove „očvršćavanje”) tako što ćete ih staviti napolje nekoliko dana i postepeno ih izlagati direktnom suncu svakih nekoliko dana. Posle nedelju dana ili više, možete presaditi bebi biljke lavande u svoju baštu na sunčano mesto.

Druga stvar koju treba da znate? Lavandi uzgojenoj iz semena može biti potrebno nekoliko godina da sazri dovoljno i procveta. Dakle, ako ste željni cveća ove sezone (ili jednostavno nemate prostora, energije ili strpljenja da ih uzgajate iz semena), bolje je da kupite biljke lavande za svoju baštu.

Kako negovati lavandu?

Postarajte se da lavandi date dovoljno prostora za širenje, uz dobru cirkulaciju vazduha oko svake biljke. Zalijte lavandu dobro nakon sadnje, a zatim svakih nekoliko dana dok pušta korenje prve sezone. Sledećeg proleća, podrežite biljku tačno na mestu gde počinje da cveta, nikada dole u ​​„drvenasti“ deo biljke. Lavandi je potrebno nekoliko godina da dostigne svoj puni potencijal, tako da ne brinite ako vam se čini da se neće pojaviti prve sezone ili dve.

Kada treba brati lavandu?

Isecite cvetove lavande ujutru kada je rosa isparila i kada se otvorilo samo nekoliko pupoljaka na svakoj stabljici. Povežite stabljike zajedno i obesite naopako dalje od svetlosti, na primer u nekorišćenom ormaru. Kada se vaša lavanda osuši, možete nežno protrljati stabljiku da biste uklonili pupoljke, a zatim sačuvajte cvet u maloj posudi sa poklopcem za kuvanje ili pečenje.

Osim što izgleda lepo, za šta možete da koristite lavandu?

Možete iseći lavandu za dugotrajne bukete ili osušiti cvetne pupoljke za kesice koje ćete staviti ispod jastuka ili u fioke. Možete napraviti osvežavajući jednostavan sirup od lavande za limunade ili koktele. Peciva kao što su pogačice i kolačići takođe su neverovatno uksuna sa lavandom.

Lavanda je iznenađujuće svestrana biljka koja zaslužuje mesto u vašoj bašti i u vašem domu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group