Napravite predivan ženski kutak u bašti

Ukoliko imate baštu i neiskorišćeni prostor u dvorištu, predlažemo da još danas krenete sa izgradnjom malog ženskog kutka.

U svetu je ovaj trend poznat kao “She-Shed” i predstavlja mali, skriveni deo u bašti, ženski kutak, gde žene mogu da uživaju kada imaju vremena za sebe.

Dok muškarci uzimaju uglavnom jedan deo od kuće, bila to garaža ili podrum, ili neko drugo malo mesto za svoje “alatke”, "She-Shed" se nalazi u dvorištu. To mesto je pretvoreno u idealno mesto za čitanje ili pisanje, hobi - slikarstvo ili skulpturu, neke žene ga koriste kao minijaturni joga studio, za šivenje… Ili jednostavno za druženje sa svojim prijateljicama.

Prvi korak u stvaranju vaše she-shed bašte je odabir idealne lokacije. Razmislite o faktorima poput izloženosti suncu, pristupačnosti i privatnosti. Bez obzira da li je to izdvojeni kutak vašeg dvorišta, mirno mesto pored fontane ili čak krovna bašta s panoramskim pogledom, odaberite lokaciju koja odražava vaše želje i pruža ambijent koji želite.

Kada odaberete lokaciju, vreme je da dizajnirate svoju baštu. Razmislite o celokupnom rasporedu, vrstama biljaka koje želite uključiti i dodatnim karakteristikama poput staza, sedišta ili vodenih elemenata. Pustite mašti na volju dok vizualizujete svoje savršeno baštensko utočište.

Ključ za spektakularnu žensku baštu je odabir pravih biljaka i cvetova. Izaberite mešavinu višegodišnjih, jednogodišnjih i cvetnih žbunova kako biste dodali boju i teksturu svom prostoru. Razmotrite faktore poput vremena cvetanja, visine i zahteva za održavanjem pri odabiru biljaka. Ne zaboravite uključiti mirisne biljke i cvetove kako biste stvorili očaravajući kutak.

Uključivanje elemenata poput staza i dekorativnih detalja može podići lepotu i funkcionalnost vaše bašte. Koristite prirodne materijale poput kamena, šljunka ili drveta kako biste stvorili staze koje vode kroz vašu baštu i do skrivenih mirnih oblasti. Dodajte udobno sedište gde možete opuštati se i uživati, okruženi lepotom prirode.

Učinite svoju baštu zaista "svojom" dodavajući lične akcente i jedinstvene karakteristike. Okačite šarene poruke, postavite hranilice za ptice, ili uključite dekorativne elemente poput šarenih baštenskih umetničkih dela ili svetiljki. Dozvolite svojoj ličnosti da zasija dok unosite šarm i karakter u svoj prostor.

Kada završite sa dekoracijom svoje bašte, prava zabava počinje - održavanje i uživanje u vašem spoljnom utočištu. Provedite vreme svake nedelje brinući se o svojim biljkama, zalivajući, orezujući i uklanjajući korov po potrebi. Uzmite trenutke da se opustite i uživate u lepoti svoje okoline.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roberta (@oaktreecottage17)

Bilo da pijuckate čaj, čitate knjigu među cvetovima ili jednostavno uživate u miru i tišini, vaša bašta će sigurno postati vaše omiljeno utočište.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group