Prolećno uređenje bašte i terase

Prvo prolećno sunce budi u nama želju da razmišljamo o kombinacijama cveća za sadnju u bašti.

Jedva smo dočekali prve zrake sunca i nakon sivih dana vreme je da uredimo naše zelene oaze. Terase, balkoni, dvorišta i prilazi kuća izgledaće lepše ako ih dekorišimo cvećem i zelenilom.

Jedan od najnovijih trendova u uređenju bašta su biljke puzavice i cveće koje na jedinstven način oživljava dosadne zidove. Čak i oni koji nemaju svoja imanja ili bašte, ne bi trebalo da budu lenji. Divne biljke iskoristite da ukrasite balkone ili prozore.

PETUNIJA

Petunija je vrsta cveća koja često ukrašava kuće, vikendice, ulaze u prodavnice i bašte kafića. Postoji mnogo različitih nijansi i cvetaju od početka proleća do kasne jeseni. Sve što je potrebno Petunijama je toplota i svetlost.

GERANIUM

Ova biljka je ranije bila jedna od najpopularnijih unutrašnjih dekoracija i ponosno se razmetala na balkonima nebodera. Geranijum dobro podnosi čak i najteže suše i voli umereno zalivanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tuli Roy (@nature_light_2.6)

BEGONIJA

Sa asimetričnim lišćem, bujnim cvetnim stabljikama, različitih oblika i boja, begonija je veoma popularna među baštovanima. Ne zahteva preveliku brigu. Dovoljno je da izaberete mesto gde će je sunce grejati rano ujutru i popodne. Ne zaboravite da u senci Begonija gubi dekorativne osobine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by katrineB974 (@katrineb974)

LOBELIA

Lobelia je idealno cveće za lenje baštovane. Cvetovi su sitni, ali veoma gusti i lepi. Često su plave boje, ali mogu biti ljubičasti ili beli. Da bi vas Lobelija oduševila svojim bujnim cvetovima neophodno je obezbediti odgovarajuće zemljište - hranljivo, ali bez humusa, i blagovremeno zalivati.

VERBENA

Verbena je jednogodišnja biljka koja dostiže visinu do pola metra. Cvetovi su najčešće u pink, crvenoj, ljubičastoj ili plavoj boji. Ova biljka je posebno draga leptirima. Biljka cveta od ranog proleća do jeseni. Potrebno je da samo zasadite seme i čekate da poraste sadnica. Nakon toga, treba je presaditi u veću saksiju i čekati cvetanje, uživajući u pogledu i mirisu.

Osnovni moto kojim se treba rukovoditi prilikom sadnje cveća je - pustiti mašti na volju i slobodno eksperimentisati. Postoji samo jedno pravilo: vaš je izbor boja i vi odlučujete hoćete li kombinovati različite biljke istih nijansi ili ćete složiti zanimljive kontraste.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group