Ovo bilje treba saditi jedno pored drugog - ako želite baštu koja je impresivna

Korišćenje svežeg začinskog bilja iz vaše bašte može poboljšati svako jelo ili koktel i mnogo je zgodnije imati ga u blizini nego trčiti u prodavnicu da kupite ono što vam treba u poslednjem trenutku.

Ali, ako nemate pojma o gajenju bilja, morate naučiti koje od njih možete posaditi jedno pored drugog da biste stvorili impresivnu i funkcionalnu baštu.

„Kad god uzgajam začinsko bilje, uvek imam hranu na prvom mestu“, kaže Stefani Lukas, direktorka za hortikulturu u parku Medison Skver. „Začinsko bilje izgleda lepo, odlično miriše i ima praktičnu upotrebu u kuhinji. Mislim da je najbolje pronaći kombinacije biljaka koje lepo rastu zajedno i koje se mogu koristiti u obroku."

Koje bilje uvek treba saditi jedno pored drugog?

Majčina dušica, vlašac, bosiljak, peršun i origano

Ove biljke će uspevati u istim uslovima i savršeni su začini za širok izbor jela. To su začinske biljke koje stavljate na sve, od domaće pice do jela od piletine.

Nana, bosiljak i korijander

Ove tri biljke uživaju u suncu i vlažnom tlu, ali menta može biti malo nervozna sa drugim biljkama. Nana može biti agresivna biljka u bašti, ali divno raste kada se uzgaja u saksijama.

Ruzmarin, žalfija, lavanda

Sve tri ove biljke uspevaju kada se sade jedna pored druge, jer dobro rastu u sličnim suvim uslovima sa puno sunca. Osim toga, sve one imaju dodatni bonus jakog, prijatnog mirisa.

Kamilica, menta i matičnjak

Ove biljke se mogu uzgajati u zemlji ili u žardinjerana i sušiti za uživanje tokom cele godine. Sve tri daju cveće koje vole pčele i oprašivači.

Kako se brinuti za svoje bilje?

Stefani Lukas kaže da se sve ove biljke mogu uzgajati u saksijama ili u zemlji, ali svaka ima svoje specifične zahteve za negu koje treba uzeti u obzir u smislu količine potrebne sunčeve svetlosti, vrste zemljišta i da li im je potrebno ili ne đubrivo.

Nana: Nana treba puno sunca do delimične senke i dobro drenirajuće zemljište. Biće ukusnije ako se cvetovi uklone, što održava biljku da raste i buja.

Kamilica: Kamilici će takođe biti potrebno puno sunca do delimične senke i dobro drenirano tlo da bi uspevala. Ne zahteva đubrivo.

Matičnjak: Potrebna je vlažna, dobro drenirajuća zemlja.

Vlašac, peršun i bosiljak: Ove biljke imaju koristi od uravnoteženog đubriva 10-10-10 (jednaki delovi azota, fosfora i kalijuma) tokom vegetacije.

Majčina dušica, origano, ruzmarin, žalfija i lavanda: Svim ovim biljkama je potrebno sunce, dobro drenirano zemljište i retko im je potrebno đubrivo.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group