Enterijer - Bašta

Veštačka trava za balkon i dvorište - prednosti i nedostaci

Ne zahteva negu, zalivanje ili košenje.

Uvek zelena i sveža nekada je bila namenjena isključivo sportskim terenima, a danas je sve češće višamo u dvorištima.

Veštačka trava deluje na vlažnim, veoma senovitim mestima ili naprotiv, preterano sunčanim. Može se postaviti na dvorišnom igralištu, sportskom mini igralištu ili na balkonu. Ne treba je kositi i za vreme suše brinuti se o hidrataciji. Zvuči kao iz bajke!

Veštačka trava ... ekološka? Ako želite da koristite veštačku travu na balkonu ili terasi, potražite onu koja je izrađena od recikliranih materijala (npr. od polovnih guma za kamione). Savremeni proces recikliranja omogućava sekundarno upravljanje gumenim otpadom na efikasan i ekološki prihvatljiv način. Sirovina je 99,9 odsto bez nečistoća. Takva trava je veštačka, ali u određenoj meri i ekološka.

Veštačka trava se može koristiti tokom cele godine, bez obzira na vremenske prilike. Lako se postavlja, a možete je dodatno zalepiti montažnim lepkom da bi se bolje držala. Laka je za održavanje, na njenoj površini se ne formiraju lokve ili blato. Mekana je, tako da štiti od povreda. Ovo je važno na mestima gde se deca igraju.  

Međutim, koliko god izgledala lepo, ona je veštačka, tako da ne stvara kiseonik niti stvara povoljnu mikroklimu poput prirodnih biljaka. U vrućem vremenu, ako je veštačka trava na sunčanom mestu, postaje veoma vruća. Tada korišćenje, posebno hodanje bosih nogu, može biti neprijatno. Kada je veštačka trava lošijeg kvaliteta – može se ugaziti na mestima sa intenzivnom upotrebom. Takođe, teško je očistiti i najbolje je koristiti usisivač za čišćenje. Ako postane vrlo prljava, operite je vodom i bilo kojom tečnošću (npr. tečnost za pranje posuđa).

Postoje različite vrste veštačke trave. Imaju različitu boju i dužinu. Tehnike izrade su takođe različite. Može biti u obliku kompaktnih pragova ili tkanih prostirki. Ako će se veštačka trava koristiti na većem području, izaberite verziju sa nevidljivim otvorima za drenažu.

Tepih sa visinom stabljika od 7-15 mm namenjen je baštama restorana. Na kućnom balkonu ili u bašti bolje je odabrati drugu vrstu veštačke trave, debljine 20-40 mm. Biće prijatnije hodati po njoj. Prilikom kupovine obratite pažnju na mekoću čekinja. Takođe varira u zavisnosti od tipa.

Zeleni travnjaci su ukras svakog dvorišta i ne postoji ništa lepše od prirodne trave. Međutim, ukoliko je nemoguće uz sav trud napraviti zeleni travnjak možete uvek odabrati veštačku travu.   

polki.pl

M.L.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group