Sunce ili hladovina? Otkrijte idealne biljke za svoj balkon

Sa dolaskom proleća vi takođe osećate potrebu da preuredite svoje balkone.  

Nema ništa lepše od balkona koji su prepuni raznobojnog cveća. Potrebno je da očistite balkone, nabavite saksije, negde treba novi izgled, ukratko, ima mnogo toga da se uradi da povratite život svojim rascvetanim balkonima!

Danas vam donosimo nekoliko saveta za lepe i trajne rezultate!

Prvi faktor koji treba uzeti u obzir kada želite da ubacite nove biljke na balkonu je da li biljkama odgovara izlaganje suncu, hladovina ili nekoliko sati sunca dnevno. Na osnovu položaja vašeg balkona treba odabrati odgovarajuće biljke. Malo je verovatno da će biljka koja voli hladovinu napredovati na suncu, na sunčevim zracima ona će se spaliti i osušiti.

Biljke koje vole sunce

Biljke koje vole sunce obično pružaju bogate cvetove, biljke su otporne i pogodne za toplije klime. Ali, zapamtite da iz tog razloga one zahtevaju više vode, osim biljaka koje tolerišu sušu, kao što su one tipične mediteranske. Snabdevanje vodom je još jedna važna vrednost za razmatranje, pored izlaganja suncu. Da se ​​pojednostavi, možemo reći da se biljke koje vole sunce mogu podeliti u dve grupe: one mediteranskog porekla, njima je potrebno malo vode i obično su veoma otporne i one tropskog porekla, koje ipak zahtevaju veću vlagu i temperaturu.

Ako imate velike žardinjere koje su na suncu možete ih popuniti lavandom i ukrasnom žalfijom, uz dodatak santolina da donese boju. Samo će malo vode uveče biti dovoljno, a balkoni će biti mirisni i bujni tokom leta! Za njihovo gajenje biramo saksije i žardinjere koje podsećaju na sunčane mediteranske krajeve, kao što su korpe ili keramika. Petunija, Pustinjska ruža i Pelargonija su takođe biljke koje vole sunčane balkone.

Loza i puzavice

Na sunčanim terasama, veoma je važno da stvorite udobne oblasti zaštićene od direktne svetlosti. Sa jednostavnom drvenom ili metalnom konstrukcijom, možete imati pergolu na kojoj ćete uzgajati vinovu lozu. Na taj način ćete dobiti lep zeleni prostor koji vam omogućava da se opustite u hladu.

Veoma je važno da izaberete vrstu koja toleriše mnogo sati direktne sunčeve svetlosti, kao što su trube puzavice, sa narandžastim cvetovima, ili Thunbergia. Možete odabrati Pandoreu i Diplandeniu. To su sve biljke koje trebaju vodu, jer su navikle na vlagu. Ne zaboravite da ih zalivate u večernjim satima, kada postane manje toplo.

Ako je balkon u hladu

Ako je vaš spoljni prostor okrenut ka severu ili je malo izložen direktnom suncu, ne brinite i u ovom slučaju imamo mnogo mogućnosti da stvorimo lepe balkone ispunjene raznobojnim cvećem.

Kraljica balkona u hladu je hortenzija, sa svojim lepim i velikim cvetovima. Ova biljka voli kiselo zemljište, a možete je zasaditi u velikoj žardinjeri. Za balkone u hladu možete odabrati nekoliko vrsta paprati koji će učiniti balkon lepšim. Još jedna biljka koja ne podnosi direktnu sunčevu svetlost je begonija. Ukoliko je vaš balkon u hladovini možete odabrati fuksiju koja će svojim bogatim cvetovima učiniti vaš balkon vredan pogleda svih prolaznika.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group