Stilske i inspirativne ideje za baštenske ivice

Uređenje bašte predstavlja važan deo dekoracije prostora u kom svakodnevno boravite. 

Uredno okruženje naglašava stil koji preferirate i daje vam nadahnuće za brojne aktivnosti. U lepo dekorisanom vrtu uvek je prijatnije boraviti nego u onom obraslom travom i korovom. Samim tim baštenske ivice su deo celokupne priče kojima treba posvetiti pažnju. One mogu dodati boju okruženju, učiniti ga slikovitijim i odvojiti biljke i cveće od eventualnih životinja.

Skulpturalne linije mogu se realizovati od gotovo svega. Možete ih sami napraviti za svega nekoliko sati, što će u velikoj meri promeniti izgled vašeg dvorišta i dati mu određeni karakter. Baštenske ivice oblikuju dvorište i mogu biti korišćene ne samo tu, već i za oblikovanje staza, delova na terasi i travnjaka. 


KAMENJE I ŠLJUNAK

Veliko kamenje i rečni šljunak najprirodnija su ideja za dekor jednog vrta. Oni ga pretvaraju u topao i prijatan prirodni ambijent, što je izvrsno ukoliko želite opuštenu atmosferu u dvorištu. Osim toga, prisustvo kamenja i šljunka snižava nivo formalnosti u prostoru, i čini ga znatno privlačnijim. Po želji možete koristiti jedan od ova dva materijala ili ih kombinovati za još izražajniji efekat.

Druga ideja je izgradnja zida od kamena, koji može poslužiti kao savršen ogradni ili pregradni deo u dvorištu. Ovakav zid deluje prirodno i pomaže biljnim i cvetnim vrstama da imaju svoj mali ograđeni ili kaskadni deo, kom životinje u dvorištu neće imati pristup. Ukoliko tragate za jednostavnim načinom transformacije svog vrta, kameni zidovi su nešto što vam u velikom meri može pomoći.

KAMENJE I CIGLA

Kamen i cigla predstavljaju bezvremensko rešenje za uređenje bašte. Gotovo da ne postoji popularniji način dekora baštenskih ivica od kombinacije ova dva materijala. Ivice ukrašene kamenjem i ciglom odgovaraju brojnim stilovima uređenja pejzaža. Kamenje neutralnih nijansi ili retro šik crvena cigla – izbor je na vama. Ovakve baštenske ivice su izdržljive, može se reći poput pravih stena.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group