Spatifilum: “Ženska sreća”

Ako u vašoj kući negujete Spathiphillum - ne postoji strah od ženske usamljenosti.

Legenda kaže da ovo saksijsko cveće ima zaista magičnu moć: Usamljenim devojkama pomaže da upoznaju svog bračnog druga, udatim ženama da poboljšaju odnose u porodici, a onim ženama koje sanjaju o deci, daje radost materinstva.

Međutim, sama po sebi ova biljka ne obavlja čuda. Da bi bila magična, morate biti pažljivi i sa ljubavlju brinuti o njoj. Samo u brižnim rukama Spathiphillum cveta. I ako se pojavi cvet - budite sigurne: vaša najdraža želja će se ostvariti!

Spathiphillum nema stablo – listovi su ovalni ili kopljasti i rastu direktno iz zemlje. Ako “Ženska sreća” odluči da cveta, primetićete pupoljak na prvom malom klipu duge stabljike, a tek onda, uz odgovarajuću negu, pretvara se u prelepi beli cvet. Najbolje je čuvati biljku na temperaturi od najmanje 18 stepeni, ali najviše joj odgovara 22-23 stepeni. Zaštitite biljku od hladnoće i promaje!

“Ženska sreća” zahteva zalivanje tokom cele godine. Pokušajte da sipate manje vode tokom zime - kako ne bi zamrzao koren. Pošto je Spatifilum tropska biljka, potrebno je da je dobro natopite vodom, a onda ostavite da se zemlja osuši. Ako biljci nedostaje vode, to će vam i sama pokazati tako što će joj lišće malo klonuti, pa je tada obavezno zalijte. Uzgred, lišće biljke možete stalno vlažiti. Spathiphillum generalno voli vlažnost vazduha.

Biljka ne zahteva svetla mesta, jer je senovita. Najbolje je držati ovu biljku na dva metra od prozora. Ukoliko primetite da su listovi Spathiphilluma previše ispruženi i postepeno se smanjuju, to znači da biljka nema dovoljno svetla.

Spathiphillum zahteva periodično hranjenje. Kupite specijalno đubrivo za cvetanje biljaka i prehranjujte je jednom nedeljno. Zimi, možete smanjiti broj hranjenja na jedno svake dve ili tri nedelje.

Transfer do "novog stana" se preporučuje svakog proleća. Preporučljivo je da se svake godine presadi u veću saksiju. Stavite malo uglja ili cigle na dnu saksije, treset, humus zemlje i pesak. Ako se pravilno brinite o biljci - cvetaće, a period cvetanja traje nekoliko meseci. S vremena na vreme isecite precvetale cvetove, oni se lako prepoznaju po braon boji. To će aktivno razviti nove pupoljke.

Glavni neprijatelji “Ženske sreće” su suva zemlja, što dovodi do letargije i suvog lišća i hladna prostorija, pa pokušajte da zadržite Spathiphillum u prostoriji u kojoj temperatura neće pasti ispod 16 stepeni. Još jedan neprijatelj ove biljke je direktna sunčeva svetlost.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group