Saveti za bolju brigu o bašti

Postoje mnoge stvari zbog kojih bi vaš dom mogao da izgleda specijalno, a jedna od njih je bašta...

Zašto baš bašta? Zato što baštovani ili svi oni koji se brinu o njoj ulažu mnogo truda u nju, stvarajući jedno umetničko delo. Sa dobrim naporom, bašta može postati velika vizuelna raskoš. Postoje mnogobrojni jednostavni načini da vašu baštu učinite luksuznom, a mi vam predstavljamo neke najbitnije.

Kako je kuća dobra koliko i njeno temelj, tako je i izgled bašte zavisi od kvaliteta zemlje. Ako zemlju održavate zdravom, cveće i ostale biljke će rasti i biti zdrave. Zato je jako važno da zemlju zalivate dovoljnom količinom vode i da joj dodajete potrebne nutrijente. Samo zbog ovoga će bujati život u vašoj bašti.

photo: Envato

Cveće u jarkim bojama je uvek dobar izbor za kućnu baštu. Postoji mnogo različitih vrsta cveća koji bi se mogli dodati u „miks“ bašte, a svaki od njih ima jedinstvenu vrednost. Međutim, cveće svetlijih boja ima veću privlačnost jer okolinu čine optimističnom i veselom - što dom čini prijatnijim.

Kao što volite svetlo cveće, jarkih boja, suprotno tome ne volite korov. Ne samo da korov kvari celokupni vizuelni utisak bašte, već šteti i cveću i ostalim biljaka koje ste posadili. Zato je bitno da često pregledate biljke i čupate korov čim se pojavi.

Štetočine moraju takođe da idu. Baš kao i korov, štetočine štete biljkama, a naročito ako su u pitanju insekti. Bube i puževi mogu napraviti „haos“ u bašti. Kada ih primetite, odmah počnite da koristite određene korake za čišćenje od njih. Ako pesticid ne pomaže, možda ćete ipak morati da pozovete profesionalca. Da, prisustvo štetočina je mnogo ozbiljna stvar!

photo: Envato

Redovno dodavanje đubriva je jako od pomoći. Ovo će obezbediti zemlji sve što joj je potrebno za cveće. Kao rezultat, dobićete zdravu, „živu“ i prelepu baštu.

Većina ovih saveta je laka za korišćenje, a verovatno ste ih već i donekle znali. Ako ih budete pratili, vaša bašta će biti sigurna, bezbedna, zdrava i privlačna. Zar to nije odlična stvar?

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group