Pretvorite svoje dvorište u mirnu, udobnu i privatnu oazu

Šta kažete na stvaranje savršenog prostora za opuštanje nakon napornog dana na poslu?

Postoji nekoliko elemenata koje treba uzeti u obzir kada želite da napravite mirno i opuštajuće utočište u svom dvorištu ili bašti. Za početak, važno je odabrati područje koje će biti idealno za takav poduhvat. Razmislite da li želite da područje bude na suncu ili u hladu i koja lokacija u vašoj bašti to omogućava. To ne mora biti neka velika površina, naprotiv - često su upravo manji prostori savršeni za stvaranje najudobnije zone za opuštanje.

Razmislite takođe kakvog će oblika biti to područje? Uklanjanje oštrih uglova i ivicia i umesto toga stvaranje kružnog prostora često je umirujuće. Ako razmišljate o stvaranju staze koja će voditi do ovog novog kontemplativnog prostora, odaberite neku vijugavu varijantu jer će to stvoriti mekši, organski osećaj u bašti.

Ako ćete provoditi mnogo vremena u svom novom prostoru, pažljivo razmislite o izboru nameštaja. Nešto elegantno i udobno gde možete da provodite svoje slobodno vreme bilo bi idealno rešenje. Da li vam treba samo jedno mesto ili ćete pozvati druge da vam se pridruže? Sve su ovo razmatranja koja trebate uzeti u obzir kada krećete u dizajn svog prostora.

Boje koje koristite u bašti su takođe važne. Kao što svi znamo, zelena je prilično popularna i sasvim prirodan izbor jer je smirujuća boja. Ponovo nas povezuje sa prirodom i snižava krvni pritisak – idealno za prostor za kontemplaciju. Zelene biljke u različitim oblicima i teksturama trebalo bi da budu na vrhu vaše liste kada birate paletu za sadnju.

Kada počnete da razmatrate uvođenje drugih boja, morate pažljivo da razmislite o uticaju koje će imati. Blede boje poput bele i plave povlače se u pozadinu i dodaju intrigu i misteriju u prostor, dok jarke boje lako izbijaju u prvi plan. Crvena i narandžasta prosto iskaču i dominiraju pogledom, pa ih koristite štedljivo! Pokušajte da složite biljke različitih veličina i oblika da biste stvorili područja različitog interesovanja i na različitim visinama.

Kada razmišljate o popločavanju dvorišta, morate pažljivo razmisliti i o bojama. Da li želite savremenu smelu tamnu boju ili nežni peščar sa zamršenim venama koje se protežu preko površine? Ovo je lični izbor i treba da upotpuni vaš dom i druge materijale koje ste koristili negde drugde u bašti.

Možete stvoriti i dodatno interesovanje korišćenjem dva različita materijala kako biste se poigrali i izgledom i osećajem tla pod nogama. Porcelansko popločavanje ima moderan, savremeni osećaj, dok će kamen doneti rustičan osećaj eksterijeru. Šta god da odaberete vodite računa da sve boje koristite što mudrije kako dvorište odnosno bašta ne bi delovali haotično.

Kada je u pitanju dizajn otvorenog prostora vodite se izrekom "manje je više". Kada se odlučite za paletu materijala, nemojte se plašiti da je više puta koristite u svojoj bašti. Ovo stvara harmoniju u dizajnu, povezujući jednu oblast sa drugom. Isto važi i za sadnju. Uvek postoji tendencija da se kupi po jedna od svake biljke iz rasadnika, ali ključ za odličan dizajn je da vaša paleta za sadnju bude jednostavna.

Ne zaboravite da stvorite privatnost koja će vam pomoći da se opustite u svojoj bašti. U idealnom slučaju želimo da naš opuštajući prostor bude privatan i udaljen od komšija ili dece, pa razmislite o stvaranju sopstvene male tajne oaze. To možete učiniti sa sadnjom ili konstrukcijom, možda čak i sa novim baštenskim zidom. Pergole odlično funkcionišu i u ovim tihim uglovima, omogućavajući vam da uzgajate biljke penjačice gore i iznad strukture kako biste stvorili privatnu garnituru za sedenje, okruženu zasadima koji upadaju u oči.

Na kraju, održavajte svoj mirni prostor čistim i jednostavnim - to je siguran korak ka stvaranju savršenog mesta za odmor i relaksaciju.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group