Prednosti korišćenja belog sirćeta u bašti

Belo destilovano sirće ima brojne upotrebe u bašti...

Svi znate koliko su hemikalije otrovne i vaša bašta nema mnogo koristi od njih. Iako na tržištu postoji mnogo ovih proizvoda na bazi hemikalija, oni nisu bezbedni za vašu baštu i životnu sredinu. Zašto ne probate prirodno rešenje?Sirće je neverovatna opcija koja deluje jednako dobro kao i hemikalije, ali umesto da uništava našu okolinu, zapravo pomaže i potpuno je bezbedna za upotrebu!

ODVRATITE NEPOZVANE GOSTE

Psi, mačke, glodari, krtice i zečevi mrze sirće. Dakle, ako mačka vašeg komšije ima naviku da dolazi u vašu baštu, poprskajte to područje belim sirćetom i više je nećete videti nigde u blizini vašeg doma. Mnogi baštovani kažu da je sirće najbolji organski insekticid. Dakle, poprskajte zahvaćena područja i više nikada nećete videti ni mrave. Ponovo poprskajte nakon 2-3 dana i mravi će nestati.

OSLOBODITE SE DOSADNIH INSEKATA

Napravite kombinaciju od 3 šolje vode, 1 šolje sirćeta i 1 kašičice sredstva za pranje sudova i stavite u bocu sa raspršivačem. Protresite ga i poprskajte njime svoju baštu. Insekti će vas zaobilaziti u širokom luku!

VAŠE SAKSIJE VIŠE NIKADA NEĆE BITI PRLJAVE

Mnogi ljudi koriste glinene saksije jer održavaju zemlju vlažnom. Glinene saksije su odlične i jer štite korenje tokom dugih letnjih dana, ali i čine baštu lepšom. Međutim, one imaju tendenciju da apsorbuju minerale, kalcijum i so iz vode i đubriva i ne izgledaju baš lepo kada se to dogodi. Korišćenje belog sirćeta može pomoći i učiniti da vaše saksije izgledaju kao nove. Potopite saksije u 20-25% sirćetnog rastvora, i ostavite ih u rastvoru pola sata.

UKLONITE KOROV

Poprskajte čisto belo sirće po zidovima ili stazama da biste se rešili korova. Vaša bašta će izgledati uredno i neverovatno. Dodajte šolju soli, kašiku limunovog soka i dve kašike sapuna za pranje sudova u balon 5% belog sirćeta. Dobro promešajte i prelijte tečnost u prskalicu a zatim njome isprskajte korov u svojoj bašti.

UŽIVAJTE U REZANOM CVEĆU DUŽE

Da biste uživali u svom cveću duže nego obično, dodajte dve kašike sirćeta i jednu kašiku šećera u vazu. Stavite cveće u ovaj rastvor i menjajte ga svakih par dana. Rešenje deluje kao hrana za cveće.

OSVEŽITE BILJKE KOJE VOLE KISELINU

Rododendroni, gardenije ili azaleje biće srećni ako koristite belo sirće. Dodajte jednu šolju sirćeta u balon vode i zalijte ove biljke. Bićete zapanjeni njihovim rastom.

UKLONITE RĐU SA BAŠTENSKOG ALATA

Koristite nerazblaženo sirće na svojim alatima. Poprskajte ih sirćetom ili ih samo uronite u njega na nekoliko minuta. Sve što treba da uradite je da ih dobro isperite vodom.

BORITE SE PROTIV GLJIVICA

Ako primetite da vaše biljke ne rastu dobro ili da na njihovim listovima postoje tamne mrlje, verovatno imaju gljivice ili buđ. Koristite belo sirće da biste se rešili ovoga. U skuvan čaj od kamilice dodajte 2 kašike sirćeta. Stavite ga u prskalicu i prskajte svoje biljke. Videćete kako postaju živopisnije za kratko vreme. Za ruže dodajte tri kašike jabukovog sirćeta u četiri litra vode. Poprskajte ih ovim i oslobodite se gljivica.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group